Ledenika, MM Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Ledenika, MM Pils

Ekstrakt 10,5, alk. 4,4 % vol.
    Zapach: Na początku zajechało szmatą. Potem trochę lepiej - słód i ciasteczka. Potem znowu gorzej - gorzkawa chemia, niby chmielowa.
    Piana bardzo ładna - gęsta, wysoka i trwała. Zostawia firanki. Takie jakieś kapryśne, nieregularne, ale jednak. Nagazowanie przy tym niskie, niewidoczne i ledwie wyczuwalne.
    Kolor jasnozłoty, nie całkiem przejrzysty, coś wisi.
    Smak nieskomplikowany. Słodowo-kwaskowy ze słabą, nijaką (jeśli jakąś to chemiczną) goryczką.
    Image nie obiecuje (butelka plastikowa 0,5 l z gołą zrywką, etykieta marna) zbyt wiele i piwo takie jest. Ale różni się od większości piw bułgarskich. Nie jest takie "nowoczesne" i to jego największa zaleta, bo samo w sobie jest, owszem wypijalne i tyle. Nie ma ewidentnych wad i, z wyjątkiem piany, zalet. Podobne do Krakonosa 11, tyle, że gorsze - bardziej płaskie i ta chemia w goryczce.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• bastion
    Bułgaria, Mezdra, Ul. Pazara, Hotelski Kompleks Ariel.
    bastion
    Mezdra kojarzy się z marką Ledenika produkowaną w miejscowym browarze. Jednak dane mi było zaglądnąć w miejsce, o którym nie mogłem znaleźć informacji na piwnych stronach w bezkresnym necie.
    Bardziej traktuje ten wpis jako wyzwanie dla piwnych turystów odwiedzających Bułgarię,...
    2024-09-04, 21:16
  • Pancernik
    Ýaşlyk, Berk 2
    Pancernik
    Piwo przywiezione przez koleżankę właśnie z wyjazdu.
    Jasnozłote, z wysoką, nawet trwałą, niezbyt drobną pianą.
    Pachnie lekkością, nieco owocowo-jabłkowo, z nutą chmielu.
    Smakowo bez uniesień, ot, całkiem sympatyczny lager do wypicia.
    Wg ety napój ma 4,5%, w sam...
    2024-07-05, 11:21
  • bastion
    Ukraina, Kropivnicki, Vierhna Permska 88, Dudliar.
    bastion
    To ciekawe że miasto założone w 1784 roku, ma obecnie już piątą nazwę. W zależności od tego z której strony wiał wiatr historii, tak często zmieniała się jego nazwa. Być może że kiedy tam kiedyś zaglądnę, będzie się nazywało jeszcze inaczej. Ale dajmy temu spokój, to w sumie...
    2022-01-05, 21:49
  • maskot5pu
    Łomża - zrywka - jaki okres?
    maskot5pu
    znalazłem zrywkę zjedn.składy piwa Łomża.pytanie jaki to okres?...
    2016-07-03, 14:24
  • ejjo
    Czy to infekcja?
    ejjo
    Witam Was drodzy piwowarzy.
    Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
    Tym razem mam jednak problem.
    Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
    Po 2 tygodniach...
    2019-12-01, 20:04
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...