IPA, czyli Istrian Pale Ale. Bura, czyli bora (wiatr).
Ekstrakt 14,4 Plato, alk. 6,3 % vol, EBC 20, IBU 45. Niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zapach. Morela, marmolada. Na początku szlachetniejszy biszkopt, potem ciut pikantności. Dość klasycznie.
Piana ecru, wysoka, lecz zbudowana z dużych pęcherzy, nie zostawia zbyt wiele. Gaz niski.
Kolor bursztynowo-ceglasty, stosunkowo ciemny ze sporą ilością osadu.
Smak. Metaliczność, kwaskowość, piwniczność. Chmiel i to nieszczególnie wyszukany, pojawia się powoli i dopiero w posmaku daje akcent.
Nie czuje się ciała, które zapowiada 14,4 P.
Obiektywnie rzecz biorąc może być, takie 3+. W Chorwacji byłoby więcej (ze względu na niewielką konkurencję).
Ekstrakt 14,4 Plato, alk. 6,3 % vol, EBC 20, IBU 45. Niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zapach. Morela, marmolada. Na początku szlachetniejszy biszkopt, potem ciut pikantności. Dość klasycznie.
Piana ecru, wysoka, lecz zbudowana z dużych pęcherzy, nie zostawia zbyt wiele. Gaz niski.
Kolor bursztynowo-ceglasty, stosunkowo ciemny ze sporą ilością osadu.
Smak. Metaliczność, kwaskowość, piwniczność. Chmiel i to nieszczególnie wyszukany, pojawia się powoli i dopiero w posmaku daje akcent.
Nie czuje się ciała, które zapowiada 14,4 P.
Obiektywnie rzecz biorąc może być, takie 3+. W Chorwacji byłoby więcej (ze względu na niewielką konkurencję).
Comment