Zagrebačka Pivovara, Ožujsko Pivo Specijal - Svijetlo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyssiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 93

Właśnie sączę sobie to piwko, miałem 1L PET.
    Jaśniutkie słomkowe, pasuje do 11 ekstraktu. Przyjemny zapaszek, zbożowy. Piana zadziwiająco trwała, niska ale oblepia ścianki. bielutka, drobnoziarnista. W smaku ciekawie, chmiel typowo chorwacki, czuć wyraźnie nutki zbożowe, ale odnoszę wrażenie że jest troszkę kwaśnawe (jak reszta piwek chorwackich). Wysycenie idealnie pasuje do stylu, dość wysokie.

Ogólnie bardzo orzeźwiające, leciutkie piwko na lato. Inne od polskich, warto spróbować.

Ogólnie 4-
    "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Ostatnia buteleczka chorwackiego piwa przywieziona z wakacji. Dzisiaj mija termin, więc czas najwyższy.

Kolor: Jasnozłoty, klarowny.
      Piana: Wysoka, gruboziarnista, mocno brudzi szkło, opada stopniowo do grubego kożuszka.
      Zapach: Dość przyjemny i lekki. Słodowo-chmielowy. Zajeżdża z lekka zieloną butelką i koncernem, ale w granicach akceptowalności.
      Smak: Lekki i orzeźwiający z przyjemna delikatną goryczką na końcu. Proste piwo mające za cel orzeźwienie podczas letnich upałów. W tym zadaniu sprawdza się znakomicie, a i w naszym wczesnowiosennym klimacie smakuje bardzo dobrze.

Bardzo poprawny lager. Naszym koncernom daleko do takiego poziomu.

Poniżej fotka (chyba aktualna, choć piwo kupione w lipcu 2011).
      Attached Files
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Wersja 0,25:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

Barwa słomkowo-złocista. Chyba nieco za jasna.
          Piana zaś jest całkiem wysoka. Raczej drobnoziarnista. Zostawia ślady na szkle. I utrzymuje się całkiem długo.
          Zapach dość delikatny, słodowy.
          Smak stonowany. Biorąc pod uwagę ekstrakt jest całkiem dobrze - wyraźne słody, lekka goryczka, brak nieprzyjemnych wtrętów. Finisz nieznaczny, no ale to jest wkalkulowane w takie piwo.
          Nasycenie ma tendencje do wyraźnego spadku w trakcie picia. Ale zaczyna się bardzo dobrze.
          Moja butelka miała 0,33l. Opakowana niemalże identycznie jak 0,25l sibarha. Etykieta estetyczna, nie robi na mnie wrażenia. Na owijce podany ekstrakt. Kapsel dedykowany.

Całkiem pijalne piwo. Jak na koncernowy masowy produkt zaskakuje pozytywnie. Oczywiście żadna rewelacja, ale zasługuje na 7 w skali 1-10.
          Last edited by wpadzio; 2012-06-08, 21:07.
          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
          Serviatus status brevis est
          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Kwadri
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.10
            • 1216

Ožujsko Vrhunsko - Svijetlo

Kolor: Jasnozłoty.
            Piana: Drobnobąbelkowa, biała, średniowysoka. Opada szybko do cienkiej warstwy zostawiając duże firanki na szkle. Później pierścień.
            Zapach: Słodowy z lekko chmielowym tłem. W tle jest też słodki aromat momentami przypominający mi kolendrę.
            Smak: Delikatnie słodowy początek, szybko dociera całkiem mocna goryczka. Finisz goryczkowy, całkiem długi, wytrawny. Przyzwoite piwko, przy dużych upałach dobrze gasiłoby pragnienie.
            Wysycenie: Średniowysokie, delikatnie podszczypuje.
            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Czapayew
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.10
              • 1966

Zakupione w dąbrowskim REALU za 3,49 zł za 0,33 l. Typowy "południowiec" - nieco rozwodniony, z lekko metalicznym posmakiem i zaznaczoną goryczką. Jasnożółte, piana nietrwała, wysycenie średnie. Kapsel dorzucam do kolekcji. Jeśli kiedyś wybiorę się do Chorwacji - pewnie powrócę, póki co jednak wracam do krajowych produkcji.
              "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
              www.piwnekapsle.net

Comment

• dryx
                † 1966-2017 Piwosz w Raju
                • 2002.04
                • 1735

Z chorwackich koncerniaków najbardziej mi jak zwykle smakowało Ožujsko.
                Niestety tak samo chory jak w Polsce system przyjmowania butelek zmusił mnie w tym rok do kupna butelek PET. Cena praktycznie ta sama, a nie ma problemu z taszczenie butelek i magazynowaniem odpowiednich dla każdego sklepu paragonów.
                Tu na zdjęciu poręczny jednolitrowy PET za 14,99 Kn.
                Attached Files

Comment

• dryx
                  • 2002.04
                  • 1735

Natomiast hitem tego sezonu okazał się 2- litrowy PET z sieci Konzum za jedyne 20,99 Kn, czyli znacznie taniej niż za butelkę. Idealny produkt na plażę, spokojnie leży w lodówce i powoli z butelki ubywa.
                  Cena butelkowego Ožujsko w zależności od sklepu kształtowała się w granicach 6,49-6,89 Kn.
                  Attached Files

Comment

• kwarta81
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.03
                    • 36

Próbowałem podczas pobytu w Chorwacji. Najlepsze na gorące dni. Wtedy mi bardzo smakowało. Jednakże jak przywiozłem do Polski, no sam nie wiem. W naszym klimacie już nie było to samo, średnio mi smakowało.

Comment

• dryx
                      • 2002.04
                      • 1735

Piwo nadal trzyma dobry poziom jak na piwa południowców. Cena w sieci Konzum to w tm roku 6,09 kun, czyli tanie niż w roku poprzednim. W innych sklepach cena około 6,50-7 kun. Nowy wzór butelki i etykiety. Piwo bardzo dobre zarówno na plażę jaki i wieczorem do grilla.
                      Attached Files

Comment

• dryx
                        • 2002.04
                        • 1735

Ožujsko w 2 litrowym pecie nadal jest w sprzedaży, cena bardzo atrakcyjna, bo 19,99 kun, jakieś 2-3 kuny mniej niż podobne pety Pan Lager czy Karlovaćko. Z tego co zauważyłem te 2 litrówki cieszyły się sporym powodzeniem. Nowy wzór etykiety.
                        Attached Files

Comment

• becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

wersja w powiększonej puszcze, dl
                          a mnie to piwo to pomyłka, szczypiące, lekko kwaśnawe, za mocno nagazowane, bez smaku
                          Attached Files
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dryx
                            • 2002.04
                            • 1735

Ožujsko a.d. 2014. W sieci Konzum cena 22,99 kn, natomiast w sieci Studenac mozna spotkac promocje z bardzo korzystną cena 18,48 kn.
                            Nowa etykieta związana w mistrzostwami świata w piłce nożnej.
                            Attached Files

Comment

• melor
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.04
                              • 364

To piwo już nie nazywa się tak jak w temacie, tylko po prostu "Ožujsko", ale nie będę zakładał nowego tematu i podłączę się tutaj, bo widzę po fotkach (#40 post), że już ktoś recenzował to piwo - u mnie taka sama butelka jak na tym zdjęciu.

aromat: lekki aromat zielonych butelek, poza tym typowy koncernowy
                              kolor: złoty, klarowny
                              piana: bardzo duża. Po częściowym opadnięciu grubopęcherzykowej piany zostaje taka drobna
                              smak: nawet jest lekko słodowy. Trochę różni się od polskich koncerniaków. Niskie nascyenie, bardzo mała goryczka. Jak na koncerniaka jest dobry. Bardzo łagodny w smaku, goryczki tu w ogóle nie ma.
                              6/10

Comment

• Pancernik
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.09
                                • 9792

Przez upalne dwa tygodnie sierpnia testowałem wiele chorwackich koncerniaków.
                                Uważam, że "Ożujsko" (w szczególności w dwulitrowej butelce PET) to najlepsze z tamtejszych piw popularnych.
                                Nawet sobie jeden taki flakon przywiozłem... . Oczywiście, nabyty w lokalnym "Studenacu".

Comment

Przetwarzanie...
                                X