To pierwszy mój kontakt z chorwackim piwem. Jak ktoś pisał poprzednio Karlovacko jest jednym z dwóch najpopularniejszych piw w Chorwacji. Jeśli tak jest, to porównując do najpopularniejszych piw Polskich nie jest złe. Ekstrakt 11,6%, alkohol 5,0%. Nie jest to pilzner, ale lekki, solidny lager.
Karlovačka Pivovara, Karlovaćko Svijetlo Pivo
Collapse
X
-
karlovacko
spedzilem dwa tygodnie w chorwacji i to piwo naprawde pasuje do ich klimatu.Wersja butelkowa popularnie u nich zwana "rakietą" jest calkiem ok. Z kija tez dobre ale trzeba pic tam gdzie schodzi. ogolnie daje mu 3/5 jak na takie lekkie piwo.Comment
-
Koncernowy sikacz, lepszy od polskich i od Ozujska, ale niewiele. Zapach raczej słodowy z elementami jabłkowymi, wysycenie zbyt wysokie, goryczka średnio-słaba, a smak ogólnie raczej słodowy, mało intensywny. W posmaku wyczułem też elementy podobne do orzechów włoskich. Jak ktoś jedzie do Chorwacji to polecam jednak piwa słoweńskie jeśli chodzi zarówno o ciemne jak i jasne lagery.Comment
-
Kolor: jasne złoto oczywiście [4.5]
Piana: średnio albo drobnoziarnista (skupiłem się na robieniu zdjęć i zdążyła opaść), redukuje się do porządnego kożucha, który o dziwo trzyma się długo (pod koniec nadal mam w szkle dziurawą firankę) [4]
Zapach: ledwie wyczuwalny (albo węch straciłem) słodowo-chmielowy, brak niepożądanych nut jak również brak aromatu zielska charakterystycznego dla lagerów w zielonych butelkach [3]
Smak: lekki lagerek, delikatny ale pełny słodowy, ziarnisty z lekką chmielową goryczką; może i ma jakąś ziemniaczaną nutę ale na pewno dobrze gasi pragnienie w upalne dni i daleko mu do chemiczności wyrobów z pod znaku czerwonej gwiazdy z NL [3.5]
Nasycenie: średniowysokie, musuje a nie pompuje brzucha [4.5]
Opakowanie: jak na zdjęciu Arka 36; brak kontry, całe info na krawatce; kapsel firmowy [4]
Uwagi: kolega przywiózł mi jedną flaszkę tego specyfiku, dzieki niemu mam na koncie pierwsze spożyte chorwackie piwo, dzięki Rafał;
soundtrack: "Tales of Creation" by Candlemass
PS bardzo moczopędne to piwoOstatnia zmiana dokonana przez GaryFisher; 2011-01-28, 00:23.Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosemComment
-
Aha, piwko było 11 dni po terminie ważności ale nic mu się przez ten czas nie stałoTylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosemComment
-
Piwko, którym zapijałem się parę ładnych lat temu podczas mojego pierwszego pobytu na Chorwacji. Na pierwszy rzut oka widać zmianę szaty graficznej z prostej i dosyć siermiężnej, na całkiem efektowną i elegancką.
Kolor nieco zbyt blady jak na ekstrakt 11,6%.
Zapach lekki, słaby, nieintensywny - słodowy.
Smak również lekki, orzeźwiający, głównie słodowy, z akcentami chmielowymi. Na końcu lekka goryczka.
Smaczne i popularne na Chorwacji piwo. Mam do niego duży sentyment, dlatego też mi smakowało i jednocześnie mnie nieco zawiodło, bo wtedy było jakby lepsze
Jakby jednak nie było, to Karlovacko bije na głowę wszystkie nasze wiodące produkty.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Bo oni tam na południu ogólnie dobrych piw nie mają. W lodówce mam kilka bułgarskich flaszek, kumpel mi z wakacji przywiózł i podobno też nic specjalnego.Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosemComment
-
Akurat co do Chorwacji i Słowenii nie mogę się zgodzić. Ich piwa ogólnokrajowe biją na głowę nasze koncerniaki. Co do reszty krajów południowych powyższa opinia zdaje się znajdować potwierdzenie (poza drobnymi wyjątkami).Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Dzisiaj miałem okazję spróbować. Niby nie ma się do czego przyczepić - wszystko smakowało poprawnie, ale brakowało mi tego "czegoś" - może goryczki, może bardziej chmielowego posmaku?
Inna sprawa - piłem je w domu, gdybym spożycie przeprowadzał na jednej z gorących, piaszczystych plaż, to moje wrażenia pewnie byłyby zgoła inne
Po szerszą recenzję zapraszam na mojego piwnego blogaComment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Comment
-
Piwo naprawdę niezłe. Dostałem w prezencie od znajomych którzy wrócili z urlopu. Ładna słomkowa barwa, czuć goryczkę, niewielka ale jest, w zapachu wyraźny chmiel. Piana szybko znikła, ale trochę oblepiła szkło. Jestem pozytywnie zaskoczony, tym bardziej, że polskiego odpowiednika przy takim smaku i woltażu się nie znajdzie. Ocena 5/6.Comment