Jest, jest. zapraszam tu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=25479
Karlovačka Pivovara, Karlovaćko Svijetlo Pivo
Collapse
X
-
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Chorwackie piwa
Hej! Mnie to piwo zupelnie nie smakowalo. Tania produkcja - podobna do wielu 'lokalnych' browarow w Polsce. Po paru dniach pobytu i prob picia roznych chorwackich piw, zdecydowanie wybralismy znanego Heineken'a.
Nie zeby byl doskonaly, ale pobija jakoscia chorwackie piwa na glowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika landi Wyświetlenie odpowiedziHej! Mnie to piwo zupelnie nie smakowalo. Tania produkcja - podobna do wielu 'lokalnych' browarow w Polsce. Po paru dniach pobytu i prob picia roznych chorwackich piw, zdecydowanie wybralismy znanego Heineken'a.
Nie zeby byl doskonaly, ale pobija jakoscia chorwackie piwa na glowe.
Comment
-
-
Będąc w tym roku w Cro, jak i w poprzednim mając do wyboru kilka zaledwie piw, w 80% wybieraliśmy Karlovacko. Chyba ma najbardziej rozpoznawalny smak ze wszystkich (oprócz tego było Ozujsko, Ozujsko Cool, Freshhh, licencjonowany Union, słoweński Zlatorog i bośniacka Prima).
Piszę tu o lagerach, bo oczywiście poza konkurencją jest ciemny Tomislav, jednak w tym roku na niego nie trafiliśmy w sklepach.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Karlovacko i Ożujsko to chyba najpopularniejsze marki w Chorwacji, przynajmniej najłatwiej dostępne. Według mnie Ozujsko lepsze. Wprawdzie oba te piwa w wersji jasnej są bardzo przeciętne, ale za to ciemne Ozujsko pierwsza klasa. Delikatny posmak kawy, ładny, ciemny kolor i całkiem przyzwoity bukiet smaków.
Z ciekawostek - wśród składników można znaleźć poza słodem jęczmiennym, wodą i chmielem także "krupę kukurużną" czyli śrutę kukurydzianą. Ktoś wcześniej pisał o dziwnym skrobianym posmaku, prawdopodobnie bierze się on właśnie z dodatku tej śruty. Gdzieś czytałem, że duże browary coraz częściej wykorzystują taką śrutę w celu obniżenia kosztów. Ma ktoś może informacje jak to w Polsce wygląda?
Comment
-
-
wygląda tak samo. niestety.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Tak mi się też wydawało, ale pytanie czy producent takiego piwa nie ma przypadkiem obowiązku zamieszczenia informacji o takim składniku na etykiecie. Z tego co czytałem, ponoć dodaje się także do zacieru izoglukozę. Jak ktoś ma ochotę i czas, polecam lekturę tego artykułu:
Pytanie, czy jeśli faktycznie taka sytuacja ma miejsce w trakcie produkcji przemysłowych piw, to dlaczego nie znajduje to odzwierciedlenia w opisywanym składzie. Tym bardziej, że żaden z polskich producentów nie chwali się Reinheitsgebot
Comment
-
-
Piwo z browaru Karlovačka Pivovara d.o.o. - Karlovaćko Svijetlo Pivo.
Butelka 0,5 litra, alkohol: 5,4%, ekstrakt: 12%.
Kolor: słomkowy.
Piana: słaba, szybko zgasła.
Zapach: silnie chmielowy.
Nasycenie: średnie.
Smak: chmielowo-słodowy, z przewagą tego pierwszego.
Opakowanie: na etykiecie wszystkie potrzebne dane, firmowy kapsel, w sumie ładne dla oka.
Uwagi: kolejne piwo od silviana (serdeczne dzięki). Wypiłem Karlovaćko dzień po Ožujsko i jestem skłonny ocenić go ciut niżej. Ale w sumie te dwa piwa słabe i nic dziwnego, że silvian słał z wakacji smsy z prośbą o jakiegoś Portera z Polski
Comment
-
-
Butelka PET 1l zielona, przywiezione przez kumpla.
kolor złoto-słomiany
piana średnibąbalkowa, dośc intensywna, srednitrwała; miłe zaskoczenie
zapach chmielowy, lekko słodowy w tle coś co Twili określa jako szmatę
nasycenie za duże, zabija smak
smak jak na dość płytko odfermentowaną 12tkę płaski wyraźna goryczka ale krótka, tępa, lekki słód i kwasek, coś sztucznego czego nie identyfikuję, do tego chyba twarda woda; kukurydzy raczej nie czuć - to na plus
Da się wypić bezboleśnie, ale raczej nie kupiłbym mając jakiś wybór...
3
Comment
-
-
No cóż wyraźnie widać, czuć i "smakować", że to piwo z dużą zawartością kukurydzy. Barwa słomkowa, prawie bez piany, sytuację ratuje fakt, że na tle innych piw w Chorwacji to było w miarę chmielone i ta lekka goryczka odrobinę ratowała sytuację. Dało się wypić po wyjściu z wody , ot tak jedno na szybko na uzupełnienie płynów a mimo to i tak jak na Chorwację wypijalne co świadczy o tragedii jeżeli chodzi o piwa w tym kraju."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Goszcząc na Istrii lata temu piłem Karlovaćko,wtedy przy temeraturze 35-40 st. C smakowało wybornie ,przywiozłem kilka sztuk do kraju i po wypiciu jednej butelczyny reszte rozdałem ,straszne pomyje .Ogólnie Chorwacja to jednak kraj wina nie piwa.
Comment
-
Comment