To pierwszy mój kontakt z chorwackim piwem. Jak ktoś pisał poprzednio Karlovacko jest jednym z dwóch najpopularniejszych piw w Chorwacji. Jeśli tak jest, to porównując do najpopularniejszych piw Polskich nie jest złe. Ekstrakt 11,6%, alkohol 5,0%. Nie jest to pilzner, ale lekki, solidny lager.
Karlovačka Pivovara, Karlovaćko Svijetlo Pivo
Collapse
X
-
karlovacko
spedzilem dwa tygodnie w chorwacji i to piwo naprawde pasuje do ich klimatu.Wersja butelkowa popularnie u nich zwana "rakietą" jest calkiem ok. Z kija tez dobre ale trzeba pic tam gdzie schodzi. ogolnie daje mu 3/5 jak na takie lekkie piwo.
Comment
-
-
Koncernowy sikacz, lepszy od polskich i od Ozujska, ale niewiele. Zapach raczej słodowy z elementami jabłkowymi, wysycenie zbyt wysokie, goryczka średnio-słaba, a smak ogólnie raczej słodowy, mało intensywny. W posmaku wyczułem też elementy podobne do orzechów włoskich. Jak ktoś jedzie do Chorwacji to polecam jednak piwa słoweńskie jeśli chodzi zarówno o ciemne jak i jasne lagery.
Comment
-
-
Kolor: jasne złoto oczywiście [4.5]
Piana: średnio albo drobnoziarnista (skupiłem się na robieniu zdjęć i zdążyła opaść), redukuje się do porządnego kożucha, który o dziwo trzyma się długo (pod koniec nadal mam w szkle dziurawą firankę) [4]
Zapach: ledwie wyczuwalny (albo węch straciłem) słodowo-chmielowy, brak niepożądanych nut jak również brak aromatu zielska charakterystycznego dla lagerów w zielonych butelkach [3]
Smak: lekki lagerek, delikatny ale pełny słodowy, ziarnisty z lekką chmielową goryczką; może i ma jakąś ziemniaczaną nutę ale na pewno dobrze gasi pragnienie w upalne dni i daleko mu do chemiczności wyrobów z pod znaku czerwonej gwiazdy z NL [3.5]
Nasycenie: średniowysokie, musuje a nie pompuje brzucha [4.5]
Opakowanie: jak na zdjęciu Arka 36; brak kontry, całe info na krawatce; kapsel firmowy [4]
Uwagi: kolega przywiózł mi jedną flaszkę tego specyfiku, dzieki niemu mam na koncie pierwsze spożyte chorwackie piwo, dzięki Rafał;
soundtrack: "Tales of Creation" by Candlemass
PS bardzo moczopędne to piwoLast edited by GaryFisher; 2011-01-28, 00:23.Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
Comment
-
-
Piwko, którym zapijałem się parę ładnych lat temu podczas mojego pierwszego pobytu na Chorwacji. Na pierwszy rzut oka widać zmianę szaty graficznej z prostej i dosyć siermiężnej, na całkiem efektowną i elegancką.
Kolor nieco zbyt blady jak na ekstrakt 11,6%.
Zapach lekki, słaby, nieintensywny - słodowy.
Smak również lekki, orzeźwiający, głównie słodowy, z akcentami chmielowymi. Na końcu lekka goryczka.
Smaczne i popularne na Chorwacji piwo. Mam do niego duży sentyment, dlatego też mi smakowało i jednocześnie mnie nieco zawiodło, bo wtedy było jakby lepsze
Jakby jednak nie było, to Karlovacko bije na głowę wszystkie nasze wiodące produkty.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaryFisher Wyświetlenie odpowiedziBo oni tam na południu ogólnie dobrych piw nie mają. W lodówce mam kilka bułgarskich flaszek, kumpel mi z wakacji przywiózł i podobno też nic specjalnego.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Dzisiaj miałem okazję spróbować. Niby nie ma się do czego przyczepić - wszystko smakowało poprawnie, ale brakowało mi tego "czegoś" - może goryczki, może bardziej chmielowego posmaku?
Inna sprawa - piłem je w domu, gdybym spożycie przeprowadzał na jednej z gorących, piaszczystych plaż, to moje wrażenia pewnie byłyby zgoła inne
Po szerszą recenzję zapraszam na mojego piwnego bloga
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Comment
-
-
Piwo naprawdę niezłe. Dostałem w prezencie od znajomych którzy wrócili z urlopu. Ładna słomkowa barwa, czuć goryczkę, niewielka ale jest, w zapachu wyraźny chmiel. Piana szybko znikła, ale trochę oblepiła szkło. Jestem pozytywnie zaskoczony, tym bardziej, że polskiego odpowiednika przy takim smaku i woltażu się nie znajdzie. Ocena 5/6.
Comment
-
Comment