Butelka 0,5 l, alkoholu 4,8 %, ekstraktu nie podano. W zasypie 4 rodzaje słodu jęczmiennego. Barwa ciemnobursztynowa, charakterystyczna dla mocnej herbaty - typowa dla czeskich poltmavych piw. Piana drobna, tworzy niewielki kożuszek, który po chwili opada, nie pozostawia śladu na szkle. Przyjemy słodowo-owocowy aromat. Słodowy smak, nikła goryczka, dość płaskie w smaku. Wysycenia w sam raz. Poprawne, ale nic szczególnego. Można spróbować. Plus za ładną etykietę i dedykowany piwu kapsel.
Daruvarska Pivovara, Staročeško Crveno
Collapse
X
-
Parametry piwa takie same jak rok temu. Piwo smaczne, kupiłem je kilka razy, chociaż generalnie jest trudno dostępne ( mam na myśli rejon Dalmacji). Opis piwa bez zmian, tylko tym razem piwo miało znacznie większą i bardzo trwałą pianę.
Etykieta, kapsel bez zmian. -
Nazwa Staročeško nawiązuje do żyjącej w Daruvarze sporej czeskiej mniejszości - potomków dawnych kolonistów a przy okazji i czeskiej technologi wykorzystanej w browarze.
11,8% ekstr.
4,8 % alk.
Aromat - słodowy z karmelem
Piana - wysoka, tworzą się duże bąble, dość szybko opada do trwalszej koronki
Barwa - obecnie ciemniejsza niż u Dryxa, ciemniejszy brąz z mocną herbatą
Wysycenie - średnie, musująco-podszczypujące
Smak - też wydaje mi się dość płaskie, przewaga słodowych akcentów, karmel, ale całość bez słodyczy, goryczka łagodna, ciut orzechowa, całość dość wytrawna
Treściwość - niewysoka
Rzeczywiście nic szczególnego, choć generalnie pije się całkiem nieźle.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Większy browar z lat. 70. XX w. z Istrii.
http://istarska-pivovara.hr/
Kiedyś używali nazwy browaru od nazwy miasta: Buzetska pivovara. Pisał o tej marce śp. Dryx:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pivovara-istar...-
Channel: Chorwacja
-
-
Piwo przywiozła koleżanka z wakacyjnych wojaży. Dzięki
. Woltaż 5,4%. To ponoć vienna lager
.
Jest bursztynowo mętne, całkiem jak kompot z suszu. Piana kremowa i drobna, ale niska i nietrwała.
Zapachowo również przywodzi skojarzenia okołowigilijne, ciągle ten...-
-
-
Bączek z tradycyjną etą, która (chyba?) informuje o refermentowaniu w butelce.
Piwo ma nasyconą bursztynową barwę, lekko zamglone, ładna, dość drobna piana.
Niestety, ani aromaty, ani smaki nie przekładają się na moje oczekiwania, co do AP-y.
To chyba taka "apka dla...-
2024-07-10, 09:24 -
-
Ot, lager w bączku, dostałem jako upominek z wakacji nad Adriatykiem.
Piwo lekko mętne, złote, piana dość drobna i wysoka. Pachnie nienachalnie słodowo.
W smaku... standardowy lager, co nie znaczy, że niedobre. Butelka bączek, całkiem ładna, oldskulowa eta i kapsel.-
2024-07-10, 09:21 -
-
Browar rzemieślniczy Dva Pivovara działa już od 2017 roku. Niestety usytuowany jest na totalnym końcu Odessy, dosłownie już na wsi. Nie zdecydowałem się na wizytę tam, gdyż przekraczało to moje możliwości transportowe.
Jednakże mają swój sklep firmowy w północnej dzielnicy Odessy,...1 Photo-
Channel: Ukraina
2022-07-01, 21:35 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment