No nie wiem, byłem na Bałkanach wielokrotnie i nie bez kozery już przy pierwszym wyjeździe wśród moich znajomych to piwo ochrzczone zostało mianem "Nikisiki" Ani lepsze, ani gorsze od innych eurolagerów.
Bardzo owocowe, wręcz estrowe piwo.
W zapachu trochę stęchlizny jeszcze, ale w smaku to całkiem poprawny, jasnozłoty lager. Treściwe w smaku z solidną goryczką jak na ten styl. Dużo lepsze od Żubra i Wojaka.
Brzydko pachnie, dobrze smakuje.
Wygląd jak na pierwszym zdjęciu Dryxa.
Obecnie Nikšičko Pivo zastąpiła nazwa Nikšičko Svijetlo,
11,4% ekstr.
5,0% alk.
W składzie nadal kukurydza.
Piana trwalsza niż ostatnio. Jest ta nuta nie tyle karmelkowa jak wcześniej (ta zostaje w aromacie wraz z kwaskowymi, trochę zleżałymi owocami) tylko bardziej karmelowo-owocowa (trochę dojrzałej papierówki). Trochę chmielu, kiedyś goryczka wydawała mi się wyższa. Teraz wyraźniejszy owocowy kwasek.
Kiedyś to piwo wydawało mi się dużo lepsze. Tym razem słabo.
W tym roku w Pradze w dzielnicy Karlin swoje podboje otworzył nowy browar- Pivo Karlin. Tym samym w tej dzielnicy działają już dwa browary i od siebie są oddalone o niecały kilometr.
Dla tego idą z browaru Dva Kohouti nie omieszkaliśmy zahaczyć o nowy browar Karlin. Browar i restauracja...
Skład i opakowanie na fotkach. W sumie opakowanie jest wg mnie najlepszym elementem tego wyrobu.
Piana: po minucie jak na fotce, 2/10
Wysycenie bardzo niskie, 2/10
Zapach: słodowo-karmelowy
Smak: zdecydowanie słodowy, mdły, goryczka w dalekim tle
Nie powtórzę, nawet,...
Ot, lager w bączku, dostałem jako upominek z wakacji nad Adriatykiem.
Piwo lekko mętne, złote, piana dość drobna i wysoka. Pachnie nienachalnie słodowo.
W smaku... standardowy lager, co nie znaczy, że niedobre. Butelka bączek, całkiem ładna, oldskulowa eta i kapsel.
Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
Comment