Vyškov, Cross the World Altbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12757

    #1

    Vyškov, Cross the World Altbier

    Kolejne piwo z wyszkowskiego browaru z serii "dookoła świata".
    Tym razem wybrali alt. Na ecie napis - tradycyjne piwo staroniemieckie górnej fermentacji.
    Na ecie dodatkowo opis stylu. Napisali, że w odróżnieniu id innych piw górnej fermentacji dojrzewało trzy mies. przy niskiej temp. - 2 stopni.

    Niemieckie drożdże i chmiel (Hallertauer Tradition), uzupełniony o czeski (Premiant)

    Ekstr. 12,5, alk. 5,5%

    Aromat - wyczuwalny słód, chmiel i specyficzna siarkowość
    Piana - gęsta, wysoka, lekko kremowa, dość trwała, osiada na szkle
    Barwa - miedziano-złota z lekkim brązem
    Wysycenie - umiarkowane, musuje, ale może mogłoby być ciu wyższe
    Smak - zdecydowanie wyraźna goryczka, dość wysoka słodowa baza z tonami chlebowymi, finisz goryczkowy, umiarkowanie długi. Na początku picia przez chwilę pojawiła się lekka metaliczność, ale szybko zniknęła
    Treściwość - spora.

    Przyzwoite, rześkie, pełne w smaku piwo
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6471

    #2
    Gazowane niewiele, piana na początku dość duża ale potem warstewka do 0,5 cm...
    Kolor jak u piw półciemnych, zapach niezły ale nie mocny... karmel z czymś owocowym...
    Na początku sprawia wrażenie dość cienkiego ale to tylko pozór...
    Piwo "gęstnieje" wraz ze wzrostem goryczki i pojawia się żal że już tak mało go zostało...

    To piwko jest niezłe...
    Attached Files

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      barwa: ciemne złoto z rubinem
      piana: wysoka, średnio i grubobąbelkowa
      zapach: karmelowo-słodowy, lekko kwiatowy i razowy
      smak: całkiem mocne słodowe uderzenie z palonym karmelem, smacznym gorzkim i wytrawnym, potem smaczna karmelowa silna goryczka i lekki razowiec, pełne bardzo smaczne piwo które bije lwią część niemieckich Altów
      LP

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12757

        #4
        Nowa, nieco zmieniona warka ich wariacji na temat alta.

        Parametry bez zmian. Zmieniła się etykieta i nieco skład. Chmiel Hallertau Tradition zmieniono na nowy szczep Hallertau Blanc, który dzięki nutom agrestu, grejpfruta i ananasa znajduje zastosowanie w amerykańskich odmianach ejla, a porównywany jest z nowozelandzkim Nelson Sauvin. Drożdże nadal z Niemiec.

        Aromat - początkowo chmielowo-owocowe, potem wyraźniejsza słodowość, trochę karmelu
        Piana - bardzo wysoka, szybko zaczyna się dziurawić, po niedługim czasie zostaje gęsty, drobny i trwały kożuszek
        Barwa - herbaciano/ciemnozłota wpadająca w miedź
        Wysycenie - średnie, optymalne
        Smak - złożony, jest wyraźna goryczka połączona z posmakami mineralnymi, ale też owocowo-cytrusowymi, wyraźna podstawa słodowa. Długi, pełny finisz pozostawia w ustach goryczkę orzechów włoskich.
        Treściwość - zdecydowanie pełne.

        Bogate, pełne a zarazem rześkie piwo. Górnofermentacyjnych altów u nas mało, dlatego tym bardziej warto sięgnąć po to dobre piwo.

        Na krawatce napis "kiedy pragnienie zmusza Cię do kroczenia światem smaków" i cyfra 11, która szczerze pisząc nie wiem co oznacza /nie jest to ekstrakt/
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Opillia, Rizdwiane
          darekd
          Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

          12% ekstr.
          4,8 % alk.
          12 IBU

          Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
          Piana - wysoka, trwała,...
          2025-01-02, 23:50
        • darekd
          Van Pur, Tripel
          darekd
          Po blondzie:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

          dubblu:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-dubbel

          czas na tripla z nowej serii Belgów - tu też na ecie info: Belgian Ardennes yeast",...
          2024-05-16, 00:11
        • darekd
          Höss der Hirschbräu, Bayern Helles
          darekd
          Browar z bawarskiej Szwabii (a dokładnie z regionu Allgäu). Ne ecie dopisali "Helle Bierspezialitata" a na kontrze drobnym druczkiem - Schankbier. Czyli żaden specjał, tylko lekkie piwko o zaw. alk. 3,2% alk. Na nieco kiczowato-rustykalnej ecie miejscowy rolnik dzierży porządny snop...
          2022-08-17, 21:32
        • Prusak
          Puntigam, Puntigamer S'Zwickl
          Prusak
          Jak na przemysłowy browar dość ciekawy keller, reklamowany na ecie jako "nachmielone, niefiltrowane i... smaczne".
          Piana dość obfita przy nalewaniu, opadająca w średnim tempie, po czym całkowicie zredukowana, bez śladów na szkle.
          Barwa jasna, konsystencja jak na styl...
          2024-04-16, 19:41
        • darekd
          AleBrowar, Tower of Cats
          darekd
          India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
          I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

          Są jeszcze parametry i skład:
          Ekstr. 15%
          Alk.6,2%

          w składzie...
          2025-02-12, 23:00
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...