Kolejne piwo z wyszkowskiego browaru z serii "dookoła świata".
Tym razem wybrali alt. Na ecie napis - tradycyjne piwo staroniemieckie górnej fermentacji.
Na ecie dodatkowo opis stylu. Napisali, że w odróżnieniu id innych piw górnej fermentacji dojrzewało trzy mies. przy niskiej temp. - 2 stopni.
Niemieckie drożdże i chmiel (Hallertauer Tradition), uzupełniony o czeski (Premiant)
Ekstr. 12,5, alk. 5,5%
Aromat - wyczuwalny słód, chmiel i specyficzna siarkowość
Piana - gęsta, wysoka, lekko kremowa, dość trwała, osiada na szkle
Barwa - miedziano-złota z lekkim brązem
Wysycenie - umiarkowane, musuje, ale może mogłoby być ciu wyższe
Smak - zdecydowanie wyraźna goryczka, dość wysoka słodowa baza z tonami chlebowymi, finisz goryczkowy, umiarkowanie długi. Na początku picia przez chwilę pojawiła się lekka metaliczność, ale szybko zniknęła
Treściwość - spora.
Przyzwoite, rześkie, pełne w smaku piwo
Tym razem wybrali alt. Na ecie napis - tradycyjne piwo staroniemieckie górnej fermentacji.
Na ecie dodatkowo opis stylu. Napisali, że w odróżnieniu id innych piw górnej fermentacji dojrzewało trzy mies. przy niskiej temp. - 2 stopni.
Niemieckie drożdże i chmiel (Hallertauer Tradition), uzupełniony o czeski (Premiant)
Ekstr. 12,5, alk. 5,5%
Aromat - wyczuwalny słód, chmiel i specyficzna siarkowość
Piana - gęsta, wysoka, lekko kremowa, dość trwała, osiada na szkle
Barwa - miedziano-złota z lekkim brązem
Wysycenie - umiarkowane, musuje, ale może mogłoby być ciu wyższe
Smak - zdecydowanie wyraźna goryczka, dość wysoka słodowa baza z tonami chlebowymi, finisz goryczkowy, umiarkowanie długi. Na początku picia przez chwilę pojawiła się lekka metaliczność, ale szybko zniknęła
Treściwość - spora.
Przyzwoite, rześkie, pełne w smaku piwo
Comment