Vyšní Lhoty (Kohutka), Kohut polotmavé 13°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Vyšní Lhoty (Kohutka), Kohut polotmavé 13°

Kolor: Mocnej herbaty, lekko mętne.
    Piana: Co ciekawe, trochę jaśniejsza niż w jasnych piwach 10° i 12° z tego browarku. Tworzy nad krawędzią szklanki piękną warstwową piramidkę z dziurką pośrodku. Gęsta, bąbelki drobniutkie, opadając tworzy na powierzchni kożuch z grubymi wyspami, na ściankach pozostaje gęsta "firanka".
    Zapach: Wyraźny i przyjemny, słodowy z ciemnym miodem i lekką drożdżowością.
    Smak: Słodowe z łagodnymi nutami karmelowo - czekoladowo - orzechowymi dopełnione dość wyraźną goryczką. Smaki ładnie się komponują, piwo jest dość treściwe i smaczne.
    Wysycenie: Nie za duże, idealne dla tego piwa.
    Opakowanie: Szklanka bez logo, są podkładki firmowe.
    Uwagi: To jak dla mnie najsmaczniejsze piwo z browarku Kohutka choć uwarzone po raz pierwszy. Pite w browarku 16.03.12 za 29 kč, można kupić też na wynos w 1,5 l PET-ach za 87 kč.
    Attached Files
  • telek
    Podpułkownik Piwnej Armii
    🥛🥛🥛
    • 2011.05
    • 578

Kolor bursztynowy, wysycenie niskie, piana obfita, drobnopecherzykowa, trwała. Aromat zbożowy, slodowy, lekko kwaskawy. w smaku lagerowa slodowa goryczka. Stosunkowo tresciwe, jednak bardzo pijalne.

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1997

Cytując kolegę dadka to faktycznie BYŁO ich najsmaczniejsze piwo. W drodze powrotnej z Cadcy wpadliśmy do Konicka po nową jasną 12-kę i do Kohuta. W ciemno zakupine 2 pety.
      W domu ogromne rozczarowanie, zabarwiona na ciemno woda!! Bez smaku i zapachu. Drugiej butelki nie byliśmy w stanie zmęczyć. Nie wiem czemu, ogromnie mnie rozczarowali.

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
        Czechy, Frydek-Mistek, Staroměstská, Festiwal Pivopění
        heckler
        Niestety podczas tegorocznej edycji 03.08 festiwalu pogoda nie była najłaskawsza i przelotne opady deszczu co jakiś czas psuły biesiadowanie. Na szczęście było całkiem ciepło, więc przybyłych na festiwal ludzi przelotny deszcz do domów nie porozpędzał . Nie wiem, czy mi sie wydawało,...
        2019-08-05, 10:08
      • dadek
        Vyšní Lhoty (Kohutka), Kohut 10°
        dadek
        Kolor: Piwo złotej barwy, opisane w karcie jako niefiltrowane ale w rzeczywistości jedynie lekko opalizujące.
        Piana: Lekko "przybrudzona" mocna i wystająca solidna czapą ponad szklankę, gęsta choć o różnej wielkości oczek. Utrzymuje się do 3 łyku potem pozostaje solidny 0,5...
        2013-03-20, 22:23
      • dadek
        Vyšní Lhoty (Kohutka), Kohut 12°
        dadek
        Kolor: Złoty, minimalnie ciemniejszy niż w 10°, prawie klarowne choć opisane w karcie jako niefiltrowane.
        Piana: Barwy jasno beżowej, przy podaniu wysoka na 5 cm z ładną "czapką", gęsta o nierównomiernych bąblach. Opada po kilku minutach do grubego kożucha nie pozostawiając...
        2013-03-20, 22:56
      • prusakjl
        Vyšní Lhoty 197, Pivovar Kohutka
        prusakjl
        Przy okazji wizyty w Konicku odwiedziliśmy sąsiedni pivovar czyli Kohutka.
        Knajpa i browar o tej samej nazwie leżą trochę na uboczu drogi (dojazd zimą utrudniony bo ślisko i pod górkę) ale dojechać się da.
        Browar funkcjonuje od 2012r i w ofercie ma dwa piwa: dziesiątkę i...
        2013-02-10, 16:10
      • heckler
        Dolní Lhota, Dolní Lhota 123, Minipivovar Lhotecký mlýn
        heckler
        Mała miejscowość Dolní Lhota koło Blanska, to kolejne miejsce gdzie usadowił się mały browarek. Pomysł jego otwarcia narodził się już w 2019 roku i miał być remedium na ożywienie restauracji. Chyba słabo się to udało, gdyż restauracja jest zamknięta i nie wiadomo kiedy ruszy....
        2023-01-17, 11:54
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...