Browar w Kounicach koło Czeskiego Brodu ma ciekawą historię. Warzono tam piwo w XVI w.
W 1884 r. browar ze słodownią kupuje rodzina Klusáčków. Konkurencja (Czeski Bród, Nymburk, Kostelec) powoduje, że browar zamknięto w 1900 r., koncentrując się na produkcji słodu. Po wojnie doszło do upaństwowienia zakładu. A w l. 90-tych w ramach reprywatyzacji rodzina właścicieli znowu stała się właścicielem obiektu i w 2012 roku (czyli po 112 latach) wznowiono w dawnym browarze warzenie piwa (w skali minibrowarowej). Warzy się tam piwo jasne, ciemne i ostatnio pszeniczne.
Stronka browaru: http://www.kounickypivovar.cz/
Ale do rzeczy. Leżak stanowi podstawę obecnej produkcji. Zaw. alk. 4,8%
Aromat - słód, lekki chmiel, leciutko ziemiste
Barwa - słomkowa, mętna
Piana - umiarkowana, w miarę trwała
Wysycenie - w normie, przyjemnie musuje
Smak - chlebowa słodowość, trochę ziemista, wyraźna goryczka
Treściwość - całkiem spora
Smaczna, wyraźna w smaku klasyka.
Nowość w Drink Hali, Wrocław
W 1884 r. browar ze słodownią kupuje rodzina Klusáčków. Konkurencja (Czeski Bród, Nymburk, Kostelec) powoduje, że browar zamknięto w 1900 r., koncentrując się na produkcji słodu. Po wojnie doszło do upaństwowienia zakładu. A w l. 90-tych w ramach reprywatyzacji rodzina właścicieli znowu stała się właścicielem obiektu i w 2012 roku (czyli po 112 latach) wznowiono w dawnym browarze warzenie piwa (w skali minibrowarowej). Warzy się tam piwo jasne, ciemne i ostatnio pszeniczne.
Stronka browaru: http://www.kounickypivovar.cz/
Ale do rzeczy. Leżak stanowi podstawę obecnej produkcji. Zaw. alk. 4,8%
Aromat - słód, lekki chmiel, leciutko ziemiste
Barwa - słomkowa, mętna
Piana - umiarkowana, w miarę trwała
Wysycenie - w normie, przyjemnie musuje
Smak - chlebowa słodowość, trochę ziemista, wyraźna goryczka
Treściwość - całkiem spora
Smaczna, wyraźna w smaku klasyka.
Nowość w Drink Hali, Wrocław
Comment