Kozlovice, Sachsenberg RAF IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Glebojad
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.12
    • 12

Kozlovice, Sachsenberg RAF IPA

Alk. 7,1%
    Ekstrakt 17° Plato

Piwo BARDZO mętne, kolor ciemnobursztynowy, przypominający do złudzenia chociażby Weizenbocka z Kormorana. Niestety, podobieństwa są nie tylko w barwie, ale i w... całym piwie! Zastanawiam się, czy piwowar z Sachsenberga celowo uwarzył piwo w niczym nieprzypominające IPA czy pomylił butelki, czy po prostu nie wie, jak piwo w tym stylu powinno smakować. Dlaczego?

Kolor: ciemnobursztynowy. Piwo jest wręcz ekstremalnie mętne.

Zapach: Banan, goździki i jeszcze raz słodycz miodu.

Piana: Początkowo piękna, obfita, jednak bardzo szybko opada do ledwie widocznego kożuszka. A szkoda, bo początkowo aż mnie zachwyciła, wydając się największym atutem tego piwa.

Smak: Miód, niemalże ulep. Smakuje bardzo podobnie do Weizenbocka z Kormorana, z tym, że jest zdecydowanie bardziej słodkie. Goryczka niemal w ogóle niewyczuwalna. Nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że ktoś po prostu pomylił etykiety. Gdzie nuty typowe dla IPA? Gdzie chmiel?

Opakowanie: Informacje niestety szczątkowe ("woda, słód, chmiel"), plus za to, że etykietę opatrzono również polskimi napisami, choć ów język niestety kuleje:

"RAF IPA jest piwo koloru ciemnie zlotym i brazowym jest charakterystyczne swym smakiem i zapachem angielskiego chmielu. Nuta owocowa, kwiatówa i cytrusówa."
    Sama etykieta jak dla mnie całkiem przyzwoita, choć zamiast tego zdjęcia widziałbym jakieś zdjęcie z bitwy o Anglię, no chociażby takie: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...er_Command.jpg

Chociaż etykieta to drugorzędna sprawa, bo samo piwo jest po prostu złe, jeśli oceniać realizację tego stylu.

Piwo kupione w toruńskim "Sklepie Piwnym" na Małych Garbarach 20, w cenie 10 zł.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Glebojad; 2013-05-23, 11:53.
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8120

Na drugi raz bądź tak miły i odwróć szkło reklamą do tyłu bo słabo widac piwo.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• jacekwerner
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 2859

U mnie piana utworzyła piękną czapę z "grzybkiem", przez którą ciężko się było przebić. Utrzymywała się dosyć długo. Kolor ciemnej miedzi ( początkowo ), po wlaniu osadu drożdżowego, którego dosyć sporo zgromadziło się na dnie butelki ( więcej niż w niejednym weizenie ) zmienił się na barwę kawy z mlekiem.
      W smaku zdecydowanie słodkie, wyczuwalne lekkie owoce, drożdże, minimalny kwasek. Dopiero w finale ujawniła się niewielka doza goryczki.
      Generalnie to nie jest złe piwo - ale to nie ten styl. Piłem na FDP z kija i w domu z butelki - różnicy nie wyczułem. Przypominam sobie, że w Leśnicy Kwadri po skosztowaniu RAF IPA skonstatował że to chyba jakić dunkel weizen.
      Może po uwarzeniu należało nazwać je po prostu inaczej ?
      Ochotnicza Straż Piwna
      BAZA = 7446

Comment

• Glebojad
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
        Generalnie to nie jest złe piwo - ale to nie ten styl.
        Dlatego też napisałem, że
        samo piwo jest po prostu złe, jeśli oceniać realizację tego stylu.

Comment

• Holy-Grail
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.06
          • 320

Sądząc po stronie browaru, Sachsenberg to nazwa browaru - nie piwa.

Kontakt
          SACHSENBERG BROWAR

Comment

• Glebojad
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 12

Nazwę tematu utworzyłem wedle innych, dotyczących piw z tego browaru. Jak coś jest nie tak, niech zajmie się tym moderator, bo ja dostosowałem tytuł do poprzednich, żeby nie robić bałaganu.

Comment

• dzemek
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.12
              • 450

Właśnie skończyłem to piwo, specyficzny smak, piana także buzowała a piwo odstało jakiś czas. W smaku niezłe, jednak za taką cenę (7,90 zł) raczej nie do powtórzenia, za drogo w stosunku do moich kubków smakowych.
              Kupione bezpośrednio w Sachsenbergu w Czeskim Cieszynie, brak wersji lanej w tymże browarze.

Comment

• wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2656

Dałem 8 zeta, więc biorę to na klatę.

Barwa i klarowność kompotu z suszu owocowego.
                Piana buzuje po nalaniu ale szybko opada do obrączki wokół szkła.
                Specyficzny, mocno słodkawy, ulepkowaty, miodowy aromat. Niepokoi w tle skisła nuta.
                Smak absolutnie nieadekwatny do stylu. Jest gęsto i ciężko. Słodkie, słodowo-miodowe posmaki, nieznaczna goryczka, nieco alkoholu. Zero nastroju i klimatu.
                Nagazowanie bardzo wysokie. Piwo mocno się odbija i szczypie w język.
                Oglądam butelkę i śmieję się w głos. RAF IPA Chechoslovak Poland Pilots. Glebojad zacytował już polski opis piwa ("RAF IPA jest piwo koloru ciemnie zlotym i brazowym jest charakterystyczne swym smakiem i zapachem angielskiego chmielu. Nuta owocowa, kwiatówa i cytrusówa."). Do tego w wersji polskiej informacja o temperaturze serwowania to: "temperować 3-9°". Gdzieś obok Exclusive Selection Czech Beer. Etykieta jest po prostu zadziwiającym bełkotem. A to tematyczne zdjęcie? Wygląda to na niezłą prowokację

Zadziwiająco żenujący skok na modny styl. IPA, która przypomina marnego koźlaka. No ale w nazwie IPA... Po dwóch takich można się napruć jak Spitfire i zacząć strzelać zarówno do Germańców jak i do Angoli, siedząc głęboko w fotelu w salonie. Ipaaaa...Ipaaaaa.... Trafiony!
                5 w skali 1-10 za tzw. obiektywne wrażenia degustacyjne. Za podszywanie się pod styl dwója, rok w zawieszeniu i pozbawienie praw piwowarskich na czas (nie)określony.
                Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2013-05-28, 23:06.
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Znowu zachciało mi się kupić piwo bez uprzedniego spojrzenia na forum.

Wszystko zostało już powiedziane, tyle że mnie to piwo nie przypomina dunkel weizena, a bliżej nieokreślonego belga od początkującego domowego piwowara. Choć piana (nalewałem z 10 minut) faktycznie wskazywałaby na sporą obecność słodu pszenicznego.

Szkot śmieje się w kinie z komedii, bo zapłacił za bilet, ja zapłaciłem za to piwo i je wypiłem. Nie było niespożywalne, tylko skłócone w smaku, strasznie mętne, no i ani India, ani Pale, ani Ale.

Comment

• esdeka
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.07
                    • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                    Znowu zachciało mi się kupić piwo bez uprzedniego spojrzenia na forum.

Wszystko zostało już powiedziane, tyle że mnie to piwo nie przypomina dunkel weizena, a bliżej nieokreślonego belga od początkującego domowego piwowara. Choć piana (nalewałem z 10 minut) faktycznie wskazywałaby na sporą obecność słodu pszenicznego.

Szkot śmieje się w kinie z komedii, bo zapłacił za bilet, ja zapłaciłem za to piwo i je wypiłem. Nie było niespożywalne, tylko skłócone w smaku, strasznie mętne, no i ani India, ani Pale, ani Ale.
                    nic dodać nic ująć, tylko trochę szkoda bo w tej cenie da sie kupić porządne piwo... Nie zawsze kupując w ciemno udaje się trafić

Comment

• yoda79
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.01
                      • 861

Niestety niewypał, nie krytykuję aby krytykować, ale zamiast IPY piłem kwaśną oranżadę. Odradzam zakup

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 14999

Widzę, że tylko nie ja mam problem z tym piwem.
                        Kwas jakiego pić nie mogę, sok z kapusty jest smaczniejszy, totalna porażka, 7.80 wypełniło zlew bo nic tu ocenić nie mogę
                        Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2013-08-16, 17:53.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• legart
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2012.06
                          • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          Widzę, że tylko nie ja mam problem z tym piwem.
                          Kwas jakiego pić nie mogę, sok z kapusty jest smaczniejszy, totalna porażka, 7.80 wypełniło zlew bo nic tu ocenić nie mogę
                          Ja pare dni temu miałem problem ze skwaśniałą APA z tego browaru, tez zlew.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez legart; 2013-07-19, 12:20.

Comment

• bojano
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.01
                            • 55

Potwierdzam... warka 09.08.13 zlew... drugie spotkanie, pierwsze było ok. ale za te pieniądze, przy opcji kwasu, trzeciego nie będzie

Comment