Staropramen, Ležak / Premium

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

Zakupione przedwczoraj przy fabryce Porkerta za chyba 7 koron.
    Opakowanie:żadna rewelka,ale trafiłem na nową buteleczke,wiec nie mam zastrzeżeń.
    Piana:niska drobnoziarnista,bielusieńka i szybkoopadająca.
    Nagazowanie:idealne
    Kolor:złocisty
    Zapach:chmielowo-drożdżowy
    Smako pierwszym łyku czuć delikatną słodycz ,a nastepnie totalnie mocną gorycz chmielową...coś fantastycznego.Ogólnie rzecz biorąc chętnie bym je jeszcze raz spróbował.
    chickkiller :)

Comment

• zAjkA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1089

Na pierwszy rzut oka wyglda calkiem przyzwoicie. Ladna zlocista barwa oraz obfita piana tylko ladnie przyozdabia kufel. W smaku powiedzialbym ze dobre, ale bez rewelacji. Zwyczajny chmielowy posmak, przeplatajcy sie troche gorzkawa goryczka. Wysycenie tez dobre nie za duze nie za male. Ogólnie przyznam ze troche sie rozczarowalem tym piwem. Spodziewalem sie czegos lepszego. Byc moze jeszcze kiedys do niego wroce.
      Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• babalumek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1207

Niestety porażka na całej linii. A pamiętam że kilka lat temu to było moje ulubione butelkowe piwo. Z wielkimi nadziejami je zakupiłem i porównywałem z kilkoma innymi lahovymi i niestety z żalem stwierdzam że wyraźnie od nich odstyawało na niekorzyść. Przypominiało mi z koloru i piany Żywca, w smaku goryczka ale i czuć że jakieś słabawe. Szkoda go.
        MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Lacriferno
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.07
          • 783

A ja często sięgam po owe piwko i dziś zapewne też to uczynię. Jeśli zaś chodzi o porównywanie go z Pilsner Urquell, to raczej PU ma zdecydowanie intensywniejszą goryczkę. Czeską wersję Staropramena dane mi było pić tylko raz, kilka lat temu podczas wypadu do Pragi. Niestety, było to w czasach, kiedy piwo się piło w zupełnie innym celu niż wyłapywanie jego walorów smakowo-wizualnych (dobrze, że wogóle pamiętam co piłem ), toteż z dostępnym w polskich sklepach nie porównam.

Comment

• LukaszMalys
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.10
            • 1

Hej - to mój pierwszy wątek na browar.biz-ie. Pozdrawiam wszystkich i informuję, że "michane" oznacza po prostu mieszane, natomiast "rezane" moglibyśmy tłumaczyć od czeskiego słowa "rez" - rdza, czyli rdzawe, najpewniej od koloru.

Comment

• sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

Aktualna fotka:
              Attached Files
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Aż dziwne że jeszcze nie opisywałem

Kolor ładny, bursztynowy.
                Piana dość łądna, ale mimo lania "po czesku" opadła dość szybko do mizernej kołderki.
                Zapach słabiutki, chmielowy.
                Smak przede wszystkim chmielowy ze sporą goryczką, gdzieś w tle przewijają się akcenty słodowe.
                Piłęm sporo lepszych czeskich piw, ale to ujdzie.
                4=

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Jedno z ostatnich piw przywiezionych w wakacje z Czech.
                  Wzornictwo etykiety podobne do innych Staropramenów.
                  Kolor złoty, dość ciemny jak na domniemany ekstrakt.
                  Piana dość wysoka, średniopęcherzykowa.
                  Zapach niezbyt silny, głównie chmielowy.
                  W smaku też głównie chmielowość. Po chwili przebija się spod niej nuta słodowa, ale charakter chmielowy utrzymuje się. Szczególnie ciekawy robi się chwilę po przełknięciu.
                  Na tle innych piw czeskich nic wyjątkowego, ale piję z przyjemnością.
                  Stawiam 4

Comment

• sandacz
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.01
                    • 345

No niestety: 4,2 zł utopione w wodzie z aromatem chmielowym - bo tak właśnie opisałbym to piwo. Zdumiewająca była dla mnie zwłaszcza "dziura smakowa" po przełknięciu - zero posmaku na języku.

Comment

• wedge7
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.01
                      • 217

Kolor: piękny, złocisty [5]

Piana: na początku spora ale szybko zniknęła:/ [3,5]

Zapach: świeży, chmielowy [4,5]

Smak: bardzo intensywna goryczka nie pozwala o sobie zapomnieć na długo po przełknięciu; jak dla mnie trochę z nią przesadzili bo nic poza nią nie mogłem wyczuć [4]

Wysycenie: jak dla mnie mogłoby być większe ale w sumie nie jest najgorzej [4]

Opakowanie: klasa sama w sobie; bardzo ładna kolorystyka (toancje zieleni); przykład godny naśladowania

Uwagi: w tym piwie zakochałem się już dawno temu, ale dziś pijąc je stwierdzam że to nie to samo ci kiedyś; niemniej jest wciąż niezłe i godne polecenia dla kogoś kto szuka w piwie mnóstwa intensywnego goryczkowego smaku

Ocena wg ARTomatu: 4,225

Comment

• Rebeliant
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.04
                        • 17

Jak dla mnie Staropramen premium jest dobrym piwem ale nie rewelacyjnym takie troche jak dla mnie bez wyrazu. Jak to ktos wyzej napisał takie powszednie piwko

Comment

• fatdaddy
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.07
                          • 18

Według mnie najlepsze piwo w Czechach, POLECAM
                          Spróbujcie też Gambrinusa 12 - pycha

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Piwo do wypicia - jak na czeskie, bo jak na polskie byłoby bardzo dobre... Lepsze od Velkopopovickyego, ale nie zwala z nóg...
                            Piana szybko opada do zera. Nasycenie nieco za duże. Kolor słoma. Zapach dość delikatny - słód+chmiel. Smak pełny, wyważony, ładnie wykończony goryczką.

Piwo na 4. Lekko naciągane...

Comment

• lukaszzbud
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.08
                              • 35

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na Wyspach Kanaryjskich to mają niezłe (jak na Hiszpanów)
                              inne piwo Dorada - ale tylko złota, jest to piwo produkowane
                              tylko na Wyspach Kanaryjskich a konkretnie na Teneryfie.

Niestety jest tam sporo sikaczy produkowanych tylko dla
                              supermarketów tak jak u nas 1410, czy dragon i jak to
                              w modzie u nich i Francuzów rozlewane do 1L butelek.

Dorada występuje tylko w 0,33 (nie wiem jak teraz byłem tam
                              3 lata temu).

Ostatnio na stacji BP zauważyłem, że sprzedają inne hiszpańskie
                              piwo Alhambra - nie kupiłem, pamiętam z Grenady, że to piwo
                              było wyjątkowo kiepskie.
                              dostałem od mojej dziewczyny pod choinkę złotą, czarną i czerwoną i złota już sobie wypiłem
                              czarna i złota mają po 330 ml a czerwona 250 ml

mowa o doradzie oczywiście

Comment

• Sokół83
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.12
                                • 1598

piłem to piwo u kolegi z beczki 5l, którą przywiózł mu znajomy z Czech

po zasmakowaniu nastąpiła lekka konsternacja bo piwo smakowało jak rasowe polotmave - dominował smak karmelowo-słodowy z akcentami palonymi, barwa również polotmava - taki herbaciany, jasny brąz

co to, nie to piwo im się nalało do beczki?
                                Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

Przetwarzanie...
                                X