Třebič, Kaplan 12° Pšeničné Bezové

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gaz4
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 192

    Třebič, Kaplan 12° Pšeničné Bezové

    Piwo o złotej barwie, po zmieszaniu z osadem, barwa wpada w ciemny żółty, o obfitej pianie. Zapach to banan i goździki plus słodowe nuty. W smaku idealna harmonia jest słodowość, lekkość, słaby kwasek i wyczuwalna goryczka a zarazem poczucie pełni. Piwo mocno pijalne wysycenie w sam raz nie za wysokie.
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    Jednak to inne piwo, na etykiecie wyraźny napis "bezové", czyli to wersja z dodatkiem soku z bzu.
    Last edited by dadek; 2013-08-05, 21:18.

    Comment

    • gaz4
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 192

      #3
      Czeskie piwo z sokiem?? Świętokradztwo a ja myślałem że to jakieś bazgroły markerem na potrzeby sklepu.

      Comment

      • wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gaz4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czeskie piwo z sokiem?? Świętokradztwo a ja myślałem że to jakieś bazgroły markerem na potrzeby sklepu.
        Niestety, to ręcznie naniesiono w browarze na każdą butelkę. Dla mnie trochę obciach, pomimo świadomości, że to chałupnicy
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gaz4 Wyświetlenie odpowiedzi
          Czeskie piwo z sokiem?? Świętokradztwo a ja myślałem że to jakieś bazgroły markerem na potrzeby sklepu.
          Może źle się wyraziłem, to syrop z kwiatów bzu coraz chętniej ostatnio stosowany w Czechach w minibrowarach do piw pszenicznych. Nie jest to taki sok w polskim rozumieniu jaki się dodaje u nas do koncernówek.

          Comment

          • wpadzio
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2011.06
            • 2654

            #6
            Barwa złocista, wpadająca delikatnie w pomarańczową. Prawidłowo nieklarowna.
            Piana wysoka po nalaniu, o dużych bąblach, co powoduje, że dość szybko się strzępi a następnie redukuje do centymetrowej czapki. Pod koniec jedynie obrączka wokół ścianek szklanki.
            Aromat zdominowany przez cytrusowe i kwiatowe nuty, stricte bananowe odcienie słabo wyczuwalne. W tle korzenne, przyprawowe klimaty.
            Smak rześki, cytrusowy, pojawiają się banany. Do tego silna kwiatowa, a wręcz perfumowa baza. Balans przesunięty w kierunku estrów, goździkowe fenole tym razem mocniej schowane. Piwo o niedużej kwaśności, z pojawiającymi się na koniec wyraźnymi pszenicznymi, chlebowymi posmakami. Na koniec także drożdżowa nuta.
            W początkowym etapie konsumpcji widać gołym okiem bardzo wyraźne nagazowanie - bąbelki gazu wręcz szaleją. Z czasem sytuacja się uspokaja, a piwo wraca do prawidłowego nasycenia.
            Butelka jak u gaza4. Rzemieślniczo, nudnie oklejona. Kapsel goły. Jak już wyżej wspomniałem patent z ręczną modyfikacją nazwy piwa nie wygląda zbyt profesjonalnie. Ale rozumiem, że inaczej się już nie dało.

            Piwo o bardzo rześkim profilu smakowo-zapachowym. Choć dodatek syropu z kwiatów bzu nadaje mu zbyt kwiatowy, perfumowany charakter. Bardzo wysokie nagazowanie za szybko psuje też pianę. Jak dla mnie 7,5 za wrażenia konsumpcyjne. Za sam styl bym nieco odjął.
            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
            Serviatus status brevis est
            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

            Comment

            Przetwarzanie...
            X