Kocour Varnsdorf, Svatomartinský Speciál 15°

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Kocour Varnsdorf, Svatomartinský Speciál 15°

    Uwarzone specjalnie na Svatomartinský týden, obchodzony tradycyjnie w listopadzie na pamiątkę św. Marcina, rzymskiego legionisty, później biskupa Tours, patrona żołnierzy. Polotmavá patnáctka, czyli piwo półciemne, o zawartości ekstraktu 15° i alkoholu... moment, moment...a, nie napisali na opakowaniu Górna fermentacja i jak to zwykle u Kocoura niefiltrowane i niepasteryzowane.

    Barwa ciemnobursztynowa, wpadająca w brązową. Delikatne zamglenie.
    Piana całkiem pokaźna po nalaniu, o drobnej teksturze i lekko kremowej barwie. Wolno opada, uczciwie zostając do końca w postaci pokaźnej szumowiny. Dodatkowo w niewielkim stopniu osiada na ściankach.
    Mocny słodowy aromat, o wyraźnych orzechowych i karmelowych nutach i drożdżowym charakterze domowego, świeżego piwa.
    Elegancki, wyrazisty smak. Podobnie jak w zapachu piwo ma dominującą słodową nutę, odcienie karmelu, orzechów, nawet w dalszym tle słodkich owoców tropikalnych. Jest goryczka, choć umiarkowana. W posmakach wyczuwalna wyraźna drożdżowość.
    Nagazowanie na średnim poziomie. Nawet może odrobinę zbyt niskie.
    Butelka 500ml w typowej kocourowej stylistyce. Od jakiegoś roku pomiędzy ciemną żółcią, brązem i czarnym pojawiają się na piwach z Varnsdorfu w oszczędny sposób także inne kolory. Tu padło na pomarańczowy. Kapsel nadal goły. Skład podany w sposób podstawowy. No ale, że zapomnieli o podaniu zawartości alkoholu...

    Bardzo sympatyczne piwo. Jest smaczne, treściwe, pachnie i smakuje niczym "prawdziwa konfitura babci Janiny przed wojną" , aczkolwiek z górnej fermentacji dałoby się wycisnąć jeszcze trochę, kosztem choćby drożdżowych klimatów. Ode mnie mocna 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Barwo mocnej herbaty, piana jasno beżowa, zwarta, drobna, oblepia szkło.
    W smaku pełne i treściwe, mocna owocowo-pestkowo-chmielowa) goryczka, dominuje fajny chmielowy posmak, lekko cierpkawe i owocowe akcenty, dobrze wyczuwalny posmak słodowy. Wszystkie posmaki świetnie zbalansowane, nasycenie bez zarzutu.
    Można zrobić świetne piwo bez zawalenia chmielem? Czesi to potrafią
    Attached Files
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      Brawo za świetne zdjęcie. Wyślij je do browaru
      LP

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Na św. Marcina znowu uwarzyli

        Aromat - słodowy, trochę owocowy
        Piana - wysoka, umiarkowanie gęsta, trwała
        Barwa - herbaciano-złota, lekko mętne
        Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musuje
        Smak - słodowy, z tonami podsuszanych i cierpkawych owoców, odrobiną karmelu, lekko orzechową goryczką, która przyjemnie zalega w ustach
        Treściwość - zdecydowanie pełne, nie ciężkie

        Ciekawe piwo, chyba w kierunku górnej fermentacji /na kontrze są sprzeczne informacje/
        info o alk. brak. Na necie są różne informacje od 5,6% i 6,1%

        Jako całość to jednak zdecydowanie dobre, ładnie zbudowane piwo, bardzo dobre na zimne wieczory.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X