Wersja butelkowa 400 ml, wg informacji na butelce - piwo wyprodukowane w Pilźnie (a nie np. jak w przypadku Okocima Pszenicznego - w UE). Piana mizerna, w smaku - koncernowa pszenica. Nie jestem w stanie określić jak miała się do tej "z kija". Z braku szkła weizenowego o poj. 0,33 czy 0,4 l, skorzystałem z tumblera.
Plzeňský Prazdroj, Fénix
Collapse
X
-
Plzeňský Prazdroj, Fénix
Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
Liczba kapsli z piw, które wypiłem: 2286 ze 162 krajów
Noriuszowe piwa - zdobyte kraje
Tagi: brak
-
-
Barwa: biało-żółta, nieprzezroczysta. Dla mnie piękna. [5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, opada do obrączki [3]
Zapach: mniam tak jakbym zajrzał bezpośrednio do paczki z goździkami. Zapach atakuje i przyjemnie drażni nozdrza. [5]
Smak: miodzio. Przede wszystkim goździk, bardzo wyraźny goździk, a także cynamon. Do tego wyraźna jak na weizena goryczka, posmak drożdżowy i owoce (pomarańcze przed cytrynami). [5]
Wysycenie: średnie do wysokiego, pije się w miarę dobrze [4,5]
Świetna pszenica. Ten smak, a aromat.. jedyny minus to piana.
Polecam.Chamstwo w państwie, Panie.
-
-
Plzeňský Prazdroj, Fénix
Niedawno na rynku pojawiła się butelkowa wersja Fenixa. Początkowo piwo robione było w Grolschu i sprzedawane tylko w KEGach, teraz wielka kampania reklamowa i spora dostępność wersji butelkowej oraz opis na etykiecie wskazuję że piwo robią już w PU.
barwa: złoto-pomarańczowa, silnie mętna
piana: ładna, średnio grube pęcherzyki
zapach: bardzo silny, pszeniczny, słodowo-bananowy, pomarańczowy, witbierowy ale bardzo wyraźny i mocny
smak: po powąchaniu niestety wypada blado i pustawo, zapach za dużo naobiecywał. Lekko kwaskowe, delikatny banan i pomarańcz, lekka kolendra, brak goryczki, wodnisty.
Lana wersja z Grolscha była zdecydowanie lepsza.
Opakowanie: trendy i kul ale nie dla mnie bo jest oklejona butelka bez etykiety. Jest kilka wzorów tych folii. Pojemność 0,4l, na naklejce info o górnej fermentacji i alkoholu 4,7%LP
Comment
-
-
Fajne, orzeźwiające piwko o mocnych, owocowych akcentach. Intensywny zapach, mętna barwa, odpowiednie wysycenie. Jeśli można się do czegoś przyczepić, to do nietrwałej piany.
Życzyłbym sobie, by nasze koncerny produkowały takie piwka.
Zakupione w TESCO w Czeskim Cieszynie."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Comment