Vyškov, [Holy Farm / Pod Ořechem], Holy Rat

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Vyškov, [Holy Farm / Pod Ořechem], Holy Rat

    Wędzonka warzona w vyskovskim browarze dla kontraktowca Pod Ořechem (http://www.pod-orechem.cz/, właściciel Wista Cz-Ek s.r.o.) z Petrova. Cała seria zabutelkowanych świętych stworzeń jest zebrana pod brandem Holy Farm i obejmuje i jeża i świnkę i karpia na przykład. Szczur się zaś uwędził, ma 5,2 alko i jest pasteryzowany.

    Barwa najczarniejszego brązu.
    Beżowa piana, stosunkowo wysoka po nalaniu. O średniej teksturze i wysokiej lepkości. Obecna bardzo długo pod postacią pierzynki a do końca jako naśnieżenie.
    Aromat głównie słodowo-karmelkowy. Trochę kawowych odcieni. Wędzone nuty na poziomie autosugestii.
    W smaku pojawia się może lekka wędzonka, jednak na poziomie dla mnie nieakceptowalnym. Mamy także wyraźniejsze palone, karmelowe klimaty. Jest też pewien kwasek i jakieś, bo ja wiem, mineralne odcienie dalej w tle. Posmaki szybko gasną, piwo sprawia wrażenie mało treściwego i nieco rozwodnionego.
    Nagazowanie dość wysokie. Dobre.
    Butelka 500ml, z gołym kapslem i sympatyczną etykietą ze świętym. A że szczur...

    Nakouřené, nakouřené... jasne, jasne... a jestem Holy Wpadzio... Bardziej przypomina to po prostu dunkla, któremu wpadł do kadzi spory kawał rolady ustrzyckiej, aaaa i może jakiś szczur przy okazji. Dla mnie nudno i bez wyrazu. 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12791

    #2
    ? [Holy Farm / Pod Ořechem], Holy Rat

    Ten kontraktowy browar warzy piwa w kilku browarach czeskich.
    To piwo prawdopodobnie pochodzi z Wyszkowa, ale nie mam pewności.

    Wypuścili kilka wersji tej wędzonki (jako dolną i górną fermentację)

    Jsme malá privátní pivotéka, která vám nabídne široký výběr nejen vlastních piv. Neustále udržujeme v nabídce cca 150 druhů piv.


    Mój egzemplarz to dolna fermentacja.
    12,5% ekstr.
    5,2% alk.

    Aromat - wędzenie, tony popiołowe, dość wyraźne
    Piana -beżowa, średniowysoka, gęsta, dość trwała, zostaje na szkle
    Barwa - praktycznie czarna, pod światło ciemny brąz, nieprzejrzyste
    Wysycenie - średnie, dość wyraźnie podszczypuje
    Smak - dość wyraźna paloność daje obok goryczki lekki kwasek, same tony wędzone są umiarkowane, ciut gorzkiej czekolady
    Treściwość - umiarkowana pełnia

    Dobre

    Comment

    • yaro74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2089

      #3
      To piwo opisał wcześniej Wpadzio. Jest ono jako kontraktowiec Pod Ořechem:

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        AleBrowar, Farm Gift
        ART
        Na etykiecie mamy utytłanego świniopasa utrzymanego w AleBrowarowej stylówie, trzymającego pod każdą pachą świniaka.

        Nazwa Farm i gift nijak mi nie pasują do przywołanej nazwy stylu American Pale Ale. Szczególnie gdy się to piwo doprowadzi do ust.

        Bardziej to saison...
        2025-01-05, 00:30
      • heckler
        Šardice, Šardice ?, Slovácký pivovar
        heckler
        Slovácký pivovar swoją działalność rozpoczął w 2016 roku i od tamtej pory działał jako browar kontraktowy. Po trzech latach tułaczki w roku 2019 w końcu dorobili się własnego sprzętu i obecnie działają już jako browar stacjonarny. Na stałe osiedli w małej wiosce Šardice. Pod wskazywany...
        2020-02-25, 07:01
      • darekd
        Bitburger [Craftwerk], Holy Cowl Tripel
        darekd
        Wielki Bitburger ma swoją kraftową markę. Warzą m.in. tego belgijskiego tripla o parametrach:

        Alk. 9,0% obj., ekstr.: 19,5%, 40 IBU

        https://www.craftwerk.de/holy-cowl-tripel

        Chmiele niemieckie: Perle, Hallertauer Tradition

        Aromat - słodowo, słodko...
        2021-12-16, 00:11
      • darekd
        Pinta, Pinta Classics Farm House IPA
        darekd
        Farmhouse dochmielony amerykańskimi chmielami.
        Ekstr. 15%, alk. 6%

        Aromat - cierpkie owoce, drożdże poszły w kierunku nut wybrzmiewających w okolicach pisuaru (żaden zarzut, tak się skojarzyło) i stajni, też całkiem wyraźny chmiel
        Piana - średnia, zwarta, niespecjalnie...
        2022-08-19, 23:29
      • wpadzio
        Vyškov (Pod Ořechem), Holy Wolf
        wpadzio
        Holy Wolf to kolejny przedstawiciel Świętej Farmy. Tym razem kontraktowiec z Petrova przygotował w Vyškovie altbiera, choć biorąc pod uwagę parametry piwa (ekstrakt/alkohol odpowiednio 12,5°/5,5%) równie dobrze może być to po prostu vyškovsky altbier z serii Cross the World o zmienionym...
        2014-10-07, 21:25
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...