Ekstrakt 13°. Nowe piwo z browarku Hostivar, ciemnego tu jeszcze nie było. Nie wiem czy zostanie na stałe gdyż było na okolicznościowym menu.
Na pierwszy rzut oka barwy czarnej, nieprzejrzyste, pod żarówką brunatnobordowe, klarowne.
Piana beżowa, dość wysoka, pofalowana jak na morzu, pęcherzyki drobniutkie, trochę większe przy szkle. W trakcie picia redukuje się do cienkiego kożuszka, pozostawiając gęste plamy na ściankach.
Zapach przyjemny i wyraźny, słodko karmelowy z dodatkiem toffi.
W smaku głownie ciemne, palone słody, porterowa goryczka, czarna czekolada (taka około 50% kakao), zbożowa kawa i ciut wytrawnej owocowości. Wszystkie te smaki pięknie się komponują, piwo jest bardzo smaczne.
Wysycenie lekko powyżej normy, ujdzie ale trochę niższe było by idealne.
Podane w grawerowanym kuflu firmowym, podkładka jest.
Pite 26.03.14 na miejscu w browarku, za 33 kč.
Na pierwszy rzut oka barwy czarnej, nieprzejrzyste, pod żarówką brunatnobordowe, klarowne.
Piana beżowa, dość wysoka, pofalowana jak na morzu, pęcherzyki drobniutkie, trochę większe przy szkle. W trakcie picia redukuje się do cienkiego kożuszka, pozostawiając gęste plamy na ściankach.
Zapach przyjemny i wyraźny, słodko karmelowy z dodatkiem toffi.
W smaku głownie ciemne, palone słody, porterowa goryczka, czarna czekolada (taka około 50% kakao), zbożowa kawa i ciut wytrawnej owocowości. Wszystkie te smaki pięknie się komponują, piwo jest bardzo smaczne.
Wysycenie lekko powyżej normy, ujdzie ale trochę niższe było by idealne.
Podane w grawerowanym kuflu firmowym, podkładka jest.
Pite 26.03.14 na miejscu w browarku, za 33 kč.