Kolejny ejl z minibrowaru z okolic Pardubic.
Bez filtracji i pasteryzacji
ekstr. 16%, alk. 6%
Ciekawostka - w składzie słód żytni.
Na ich stronie określono jako Rye Dark IPA
Aromat - na wierzchu chmiel, pod spodem tony palonego słodu, wraz z temperaturą zyskują
Piana - gęsta, po dłuższej chwili od nalania zwarta, drobniutka, trwała, mocno lepi się do szkła
Barwa - ciemny brąz, pod światło herbaciane refleksy, mętne
Smak - goryczka odchmielowa wyraźna, choć jak na styl umiarkowana, ale do tego dochodzi zdecydowana palona goryczka (słód) i ziarnistość, chropowatość od żytniego słodu. Czuć tą słodową podstawę, ciut kawy,wszystko to nieco przywodzi na myśl stouta. Finisz goryczkowy, całkiem długi
Treściwość - umiarkowanie wysoka
IMO to piwo to taki pomost pomiędzy Black /Cascade/ IPA a Stoutem. Fajne, ciekawe, niesztampowe
Bez filtracji i pasteryzacji
ekstr. 16%, alk. 6%
Ciekawostka - w składzie słód żytni.
Na ich stronie określono jako Rye Dark IPA
Aromat - na wierzchu chmiel, pod spodem tony palonego słodu, wraz z temperaturą zyskują
Piana - gęsta, po dłuższej chwili od nalania zwarta, drobniutka, trwała, mocno lepi się do szkła
Barwa - ciemny brąz, pod światło herbaciane refleksy, mętne
Smak - goryczka odchmielowa wyraźna, choć jak na styl umiarkowana, ale do tego dochodzi zdecydowana palona goryczka (słód) i ziarnistość, chropowatość od żytniego słodu. Czuć tą słodową podstawę, ciut kawy,wszystko to nieco przywodzi na myśl stouta. Finisz goryczkowy, całkiem długi
Treściwość - umiarkowanie wysoka
IMO to piwo to taki pomost pomiędzy Black /Cascade/ IPA a Stoutem. Fajne, ciekawe, niesztampowe