Jak dla mnie Cerny Kozel nie jest najlepszym piwem, zdecydowanie tak mały ekstrakt nie pasuje mi w ciemnych piwach, brakuje zatem głebi w smaku, ale schłodzonego można wypić, tylko po co, jak jest tyle lepszych piw.
Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Černy
Collapse
X
-
Będąc w tym roku na wakacjach na Słowacji (przy granicy Węgierskiej) bardzo cieżko było go dostać. Żeby nie powiedzieć w ogóle. W Tesco, Hypernowa, Kaufland, Lidl, Billa nie było go można kupić. Znalazłem Kozla Cernego w małym sklepiku w małej wiosce. Odwiedziłem bardzo dużo sklepów, małych, dużych i maleńkich. Dlaczego tak jest że go nie ma? Nie wiem.zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Bo na Loretanskich Namestiach jest chyba najlepszy Cerny Kozel w Pradze... Jest nawet lepszy od podawanego w firmowej knajpie Kozla na praskim Zizkowie.
Piana utrzymuje sie dlugo (to chybakwestia czystosci nalewaka), delikatny smak kawy i karmelu - cudo!
I nie ma porownania z butelkowym - niestety to piwo trzeba pic wylacznie nalewane.
K.
Comment
-
-
Na etykiecie jest napisane, że warzą je w Pilźnie ale nie będę się wyłamywał i opiszę tutaj.
Piana zaskakująco kiepska jak na czeskie piwo, opada błyskawicznie mimo solidnego nagazowania. Kolor tak rubinowy, że aż prawie brunatny Zapach słodowy z lekkim chmielem, brak mi trochę paloności. W smaku pełne i słodowe z malutką goryczką. Opakowanie zwyczjnie VELKOPOPOVICKY'ie Piwo ocenione dzięki nieocenionej ofiarności pawelka59.
Jak dla mnie zasłużyło na 4.1
Comment
-
-
Piłem butelkowe..wrażenia:
Kolor: ciemny brąz, lekko hebanowy
Piana: gęsta po około 3 minutach zostaje tylko leciutki "kożuszek"
Gaz: odpowiedni
Zapach Świeży, karmelowy
Smak: Na początku lekko karmelowo miodowy przechodzacy w lekko kwaskowaty poźniej minimalna goryczka. Po wypiciu pozostaje w ustach słodki posmak.
Ocena: 4Prace archeologiczne wykonywane w połowie lat 80. XX wieku "wykazały niezbicie, że pierwszym zrywem ludowym w naszych dziejach było obalenie reakcyjnego reżimu marionetkowego władcy Popiela, idącego na smyczy zachodnioniemieckiej, przez postępowy nurt plebejski, reprezentowany przez rękodzielnika Piasta", a ów Piast posłużył się do likwidacji Popiela myszami domowymi, dlatego też Komitet Obchodu Założenia Kruszwicy postanowił ufundować pomnik przedstawiający Zwycięską Mysz Postępu i Tradycji.
Comment
-
-
Wlasnie rozpoczalem degustacje...barwa na moje oko to rubinowo-ziemista. Smak i zapach karmelowy. Opakowanie na najwyzszym poziomie (pod zlotkiem kozelowski kapsel). Gazu duzo ale piana juz stracila sie (a byla taka piekna na poczatku, gesta, brazowawa). Ot, dobre ciemne piwo.
Comment
-
-
piwo zakupione w przygranicznym sklepie
kolor: brązowo-wiśniowy z przewagą pierwszego.
piana: średniopęcherzykowa, beżowa, szybko opadająca, pozostawiająca wianuszek osiadający na ściankach szklanki.
zapach: słodowo-owocowy, bez specjalnych emocji.
wysycenie: brak widocznego gazu, lekko szczypie w język.
smak: słodowy z domieszką (małą) kawy. nic specjalnego.
wydawało się, że będzie to lepsze piwo...w sumie można odpuścić sobie.Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
zaw. alk. 3,8%, but. 0,5 l
kupione razem z innymi Kozłami u Dziada, w Łodzi
Piwo, produkowane z wielu słodów: jasnego, bawarskiego, karmelowego i barwionego od wielu lat uznawane jest za najlepsze piwo w swojej klasie. W 2006 roku, po raz 6. z rzędu, otrzymało tytuł najlepszego ciemnego piwa w Czechach. Rynek ciemnych piw w Czechach jest niewielki, ale rosnący. W porównaniu np. z 2002 r. nastąpił wzrost tego rynku o 25%. 46% udziałów w tym rynku ma właśnie ciemne piwo z Velkich Popovic. Tegoroczna produkcja ciemniaka osiągnęła 70.000 hl. Piwo ma wiernych fanów nie tylko w Czechach, podbija także rynki zagraniczne, gł. w Skandynawii i krajach bałtyckich, Wlk. Brytanii, Francji, Grecji i Hiszpanii. W Finlandii to właśnie piwo jest najbardziej popularną marką importową, symbolem całej kategorii piw ciemnych.
kolor – kawowy, pod światło piękna rubinowa głębia;
piana – kremowa, gruba czapa, nie okazuje się zbyt trwała; pęcherzyki szybko pękają i zostaje cieniutki placuszek (i koronkowy wzorek na szkle);
nasycenie – raczej słabe;
zapach – kawowy, niezbyt intensywny;
smak – słodkawo-słodowy; słodycz słodzikowa, dość wyraźna (zwłaszcza w długim, słodkim posmaku) nie należy do atutów tego piwa, choć na szczęście wobec kawowo-karmelowych nutek słodowych schodzi na dalszy plan; paloność słodowa zaznaczona bardzo nieśmiało, więcej gorzkiej kawy i trochę coli (zwłaszcza w zestawieniu z wyraźną słodyczą); niezłe to piwko, do pełni szczęścia brakuje więcej palonego słodu i mniej słodzika; no i mogłoby być trochę więcej goryczki.Last edited by Dreamer; 2006-12-31, 17:32.
Comment
-
-
barwa- ciemny brąz
piana-początkowa gęsta,kremowa,szybko spadła
zapach- karmelowy,słodkawy
smak-delikatnie karmelkowy z minimalną goryczką
gaz-w sam raz,może odrobinę za dużo
opakowanie-bardzo ładne z kołem w ciemnej tonacji
Ogólnie piwko na solidną 4, zakupione w Karvinie za 9.50 koronymb WOS
Comment
-
-
Własnie popijam
kolor: pod światło - rubinowy
piana: po nalaniu spora jednak szybko opadła do dywanika, w którym z czasem pokazały sie dziury
zapach: słodowy,
smak: lekko słodowy, wydaje mi się pustawy, lekki karmel
wysycenie: OK
fajne piwko na upał, lekkie, na szybkie wypicie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Można go dostać z beczki w Krakowie, w Non Iron. Nie powala, ale lepsze niż jego jasna odmiana, do której nie mogę się przekonać (także tam do dostania).
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Plzeňský Prazdroj, Velkopopovický Kozel Černý
Piwo przywiezione z Czech. Butelka 0,5l. Moc 3,8%. Ekstrakt? Kolor bardzo ciemnej wiśni. Nie trzeba pod światło patrzyć żeby dostrzec, ze piwo jest przejrzyste i klarowne. Ogólnie kolor jest bardzo ładny, ale nie czarny jak w nazwie. Piana rdzawo brązowa, średniej wielkości. Niestety jej trwałość nie jest najlepsza. Dość szybko redukuje się do niewielkich rozmiarów. Zapach przyjemny, chociaż trochę za słodki i mało rozbudowany. Ciemne palone słody i słodycz. Trochę ubogi. Smak również dobry, ale nie rewelacja. Na pierwszym planie palone słody, trochę słodyczy jakby cukrowej, leciutka palona goryczka i średnio mocny słodowy posmak. W większych ilościach piwo prawdopodobnie nużyło by. Wysycenie bardzo pasujące do piwa. Średnio mocne i trwałe. Przez cały czas piwo smakuje jak tuż po otwarciu. Opakowanie ładne, dobrze dopasowane kolorystycznie. W roli głównej oczywiście Kozel. Jedyne co mi się nie podoba to zaklejenie zwykłym czarnym złotkiem ładnego dedykowanego kapsla. Marnuje się tam pod tym złotkiem. No i brak ekstraktu, ale chwała im za to, ze piszą gdzie jest warzone. „Oryginalny Kozel ” opisany jest tu. Piwo słodkie, dość proste w smaku, ładnie opakowane, po prostu na dobrym poziomie. +4 (1 – 6).To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
Comment