Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Černy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

kolor mahoniowy z rubinowym odcieniem; bardzo ładny - 5
    piana ładna, beżowawa, ale średnio-trwała, trochę brudzi szkło na 4
    zapach karmelowy, dość płaski 3,5
    nasycenie średnio-intensywne, pasuje mi - 4,5
    smak - pierszy plan bardzo słaby - wodnisty, lekko cytrusowy, lekko goryczkowy, finisz bardzo wyrazisty - palony, lekko słodkawy; daję 4
    opakowanie ładne brak ekstraktu 4,5
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Redyna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2004.05
      • 4

Dla mnie Kozel Cerny to przede wszystkim pyszne, lekkie piwko z gęstą wonną piana. Niezaleznie czy lany, czy butelkowy - smakuje zawsze. Jest to jeszcze jeden powód, dla ktorego zawsze warto wrócić do Harrachova.

Comment

• cap-n-go
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.05
        • 273

Smaczne ciemne piwo jeśli ktoś nie lubi w smaku intensywnej paloności.Ja akurat nie jestem smakoszem "palonych" piw także lekka nuta jaka pojawia się w tym piwie jest dla mnie w sam raz.

Piwo pięknie pachnie o czym dobitnie przekonałem się tłukąc przypadkowo butelkę.Piana niewielka,ale rekompensuje to głęboka,intensywna barwa.

Comment

• Salva
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 7

Miałem przyjemność napić się tego piwa z beczki podczas niedawnej wizyty w Brnie i bardzo przypadło mi do gustu. Piękna barwa i piana, intensywność smaku jak dla mnie w sam raz. No i zawartość alkoholu taka jaką najbardziej lubię.
          W przyszłą sobotę jadę na wycieczkę w Beskid Śląsko-Morawski i liczę na to, że nadarzy się okazja zarówno wypić to piwo lane jak i kupić parę butelek do domu.

Comment

• granat862
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.12
            • 945

Kolor czarny, pod światło rubinowy.
            Piana kremowa, gęsta obfita, z czasem redukuje się do małej warstewki.
            Zapach karmelowo-kawowy.
            W smaku lekko palone, jakby kawowe, jakby wodniste.
            Osobiście wole Svijańską Ksizne
            Kupione w Bełchatowie.
            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• xaafuun
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 4

Witam, miałem okazję być w zeszłym tygodniu w Trutnovie.
              Po przyjeździe do hotelu, od razu na dół do baru, a tam właśnie było to piwko koziel.
              Dla mnie prawdziwa melodia, i wszystkim polecam jako ciemne piwko.
              Póżniej poszliśmy do centrum, ale tam z lanych ciemnych była tylko krusevica.
              Też smaczna, ale jednak dla mnie co koziel to koziel.
              Pozd Rafał

Comment

• pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

fajnie by było jakbyś napisał coś więcej o piwie niż tylko "co kozieł to koziel" bo to zbyt wiele nikomu nie mówi. Jedni wolą gorzkie drudzy nie, jedni karmelowe, słodkie, słodowe, nagazowane drudzy niekoniecznie. To co dla jednych jest sufitem dla innych jest podłogą.

Comment

• xaafuun
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.05
                  • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                  fajnie by było jakbyś napisał coś więcej o piwie niż tylko "co kozieł to koziel" bo to zbyt wiele nikomu nie mówi. Jedni wolą gorzkie drudzy nie, jedni karmelowe, słodkie, słodowe, nagazowane drudzy niekoniecznie. To co dla jednych jest sufitem dla innych jest podłogą.
                  I to jest kolego problem, bo nie jestem aż takim smakoszem, jak forumowicze którzy pisali przedemną.
                  Ja mam taką chorobę, że po jasnych piwach zwracam. Więc w polsce, zawsze szedł żywiecki porter... Ale czechy to inna bajka.
                  Powiem tak, ładnie sklarowane, pianka niczego sobie, ale ten smak jest dla mnie niepowtarzalny. Przepraszam, że tak mało, ale więcej nie potrafię.

Pozd Rafał

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

ja mam taką chorobę, że po jasnych piwach zwracam.
                    To następnym razem wypij 1-2 piwa na raz, a nie 7-8 Ja jak przedobrze to też mam tą chorobę.
                    Last edited by pioterb4; 2009-05-04, 15:49.

Comment

• xaafuun
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.05
                      • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      To następnym razem wypij 1-2 piwa na raz, a nie 7-8 Ja jak przedobrze to też mam tą chorobę.
                      Kolego ja tak mam już po pirwszym piwie...
                      Tak, że Twa złośliwość na nic się nie zda...
                      Nie róbmy OF...

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Zakupione w czeskim Cieszynie za 18 koron ( z kaucją).
                        Ogólnie dobre, lecz jak dla mnie zbyt słodkawe nuty trochę rozmywały jego smak, oprócz nich na głównym planie zarysowany dobrze gorzkawy posmak gdzie można było jeszcze wyczuć owoce, piana obfita tylko przy nalewaniu, później opada.
                        Ogólnie całkiem niezłe ale jak dla mnie na raz wystarczy.
                        Attached Files
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• domus
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.09
                          • 16

Zawsze było moim ulubionym czeskim "ciemniakiem" i po roku przerwy napaliłem się na niego jak "głupi na ser", a tu wielkie rozczarowanie... Może to dlatego, że ważony w Pilznie. Ale do meritum. Gruba czapa piany po nalaniu znika błyskawicznie. Zapach lekko karmelowy, i takiż smak, tyle że... No właśnie - piwo bardzo mało treściwe, co przy zawartości ekstraktu i alkoholu nie dziwi tak bardzo ale jednak zapamiętałem je inaczej, jako jedne z treściwszych "trnavych", a tu, jeśli miałbym to zobrazować - kwas chlebowy rozcieńczony wodą. Jest co prawda słodkawa karmelowa nuta, ale niestety też i dziwna gorycz (tak, tak, nie goryczka a gorycz). Piwo ogólnie wypijalne, ale na pewno nie jest to czym się przez lata zachwycałem.

Comment

• fuliano
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1835

No cóż, nie ma co się rozpisywać więc powiem, że potwierdzam słowa mojego poprzednika, straszna ciemna woda piwopodobna o posmaku palonej kawy z lekką nutą goryczki

Comment

• Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

Piana kiepściutka. Szybciutko znika bez śladu, zapach przyjemny, delikatnie karmelowy, smak karmelowy z lekką goryczką. Przyjemne piwo, lekkie i smaczne. Osobiście jesdnak uważam, że ciemne Krusovice

Comment

• Pery77
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.03
                                • 142

Tez mnie to piwo nie specjalnie zachwyciło. W kazdym razie nie wyróznia się na tyle zeby piać nad nim z zachwytu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X