Hmm, widzę, że pojawiło się kilka głosów krytyki. Muszę sprawdzić, bo kiedyś tmavy Kozel był jednym z moich ulubionych ciemnych piw
Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Černy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedziHmm, widzę, że pojawiło się kilka głosów krytyki. Muszę sprawdzić, bo kiedyś tmavy Kozel był jednym z moich ulubionych ciemnych piw
Comment
-
-
Kozel Černy
Kolor: Brunatno-rubinowy, klarowny.
Piana: Wysoka, beżowa, średniobąblowa. Opada w kilka minut do cieniutkiej powłoki. Później pierścień i wysepki.
Zapach: Słodowo-karmelowy, średniointensywny, początkowo z lekko chmielowym tłem. Później w tle czuć palone słody.
Smak: Wodnisty, lekko kwaskowy początek. Potem delikatna, lekko palona goryczka. W finiszu nieco mocniej wyczuwalna paloność. Raczej lekki, ogólnie nieco pusty, ale piwo spokojnie do wypicia.
Wysycenie: Średnie, delikatnie podszczypuje.
Opakowanie: Brązowa etykieta z kozłem, jak na fotce becika. Kapsel dedykowany. Produkowane w Pilznie.
Comment
-
-
A dla mnie jest to zdecydowanie czołówka ciemnych piw.
Trafia w moje gusta smakiem: przede wszystkim wytrawne, nie przesłodzone (jak polskie ciemne), lekko kwaskowe - na tyle, że orzeźwia, a nie drażni. Palonych posmaków co prawda mało (nie to co np. Krusovice Cerne). Lekkie - nie przeładowane procentami (kolejna pozytywna cecha, o którą ciężko w polskich ciemnych), a przy tym treściwe. Właśnie ta treściwość, jak na tak niski voltaż mi imponuje. Do tego odpowiednie nagazowanie i przyjemny słodkawy zapach. Tak... to jedno z najlepszych ciemnych piw.
Comment
-
-
Piłem w wersji eksportowej, chyba na rynek grecki. Zdaje się że tam się nie sprzedało więc trafiło do dyskontu. Świetne na ochłodzenie, zwłaszcza przy niskim procencie alkoholu. Przyjemne w smaku, nieagesywne. Jedno z lepszych ciemnych jakie piłem. Polecam.Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sven Wyświetlenie odpowiedziA mnie niestety Kozelek nie zasmakował! Owszem miał ładny kolor, sporą pianę, ale smak był zbyt wodnisty, niezdecydowany! Ale wypic można!
Nie od dziś wiadomo, że pewne rzeczy zabijaja nam smak piwa, robia z niego wodę, a co gorsza wodę wyrżnięta ze ściery do podłogi.
Może też trafiłes na partie nieodpowiednią
Kozel jednak moim zdaniem ma wyrazisty smak, wypełnia gebę po same zakamarki, o których nie wiedziałem, smak jest specyficzny, słodki, lekko cierpki, nie nachalny, nie jest to rozpuszczone 10kg cukru w lirze wody, ale słód jest w sam raz, idealna proporcja, choć faktycznie, wchodzi jak jedwab, jak woda, - bo proporcje są znakomicie dobrane.
Zakochałem się w Koźlarzach, pewnie stąd ten opis, prosze wybaczyć.
Swoją drogą jeśli ktoś może mi polecić ciekawe Koźlarze, to dziękuję z góry!
Pozdrawiam!
Comment
-
-
Koźlarze są w lesie, ale to nieodpowiednia jeszcze pora Niektóre piwa są po prostu nijakie i trudno się nad nimi nomen omen rozwodzić.Last edited by ART; 2012-03-18, 20:40.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi...Niektóre piwa są po prostu nijakie i trudno się nad nimi nomen omen rozwodzić.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi... Cienki, wodnity, aspartamowy ciemniak, pozbawiony jakiejś głebi - ot cały cerny kozioł.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
kolejne koncernowe piwo, które pominąłem na początku piwnej przygody. Dzisiaj nadrabiam zaległości.
barwa: rubinowo-wiśniowa
piana: beżowa, szybko opada
zapach: karmel, kawa, kwasek, po ogrzaniu sporo kawy zbożowej
smak: wodnisty, lekki karmel ale bardzo delikatny, goryczki właściwie brak, w ustach pozostaje lekko kawowy, kwaskowaty posmak. Strasznie wodniste i puste piwoLP
Comment
-
-
To piwo dla mnie wyjątkowe, miłość od pierwszego wejrzenia (pierwsze spotkanie z cudownym lanym na Praskiej starówce w 2007 roku), przez długi czas moje ulubione. Było to piwo doskonałe, wyjątkowe i tak rożne od tworów rodzimych browarów, dostępne tylko w niektórych regionach Czech. Niestety to się zmieniło wraz z przejęciem browaru przez koncern SABMiller. Doprowadziło do obniżenia jakości, pogorszenia smaku, wprowadzono nowa (dużo gorszą etykietę) i z komercjalizowali piwo. Obecnie jest nadal dobre, ale sporo brakuje mu do danej świetności, jest też dostępne powszechnie w sprzedaży w Polsce (lane, butelka). Teraz jest mnie wyraziste, zróżnicowane w smaku, bardziej wodniste jednopoziomowe. Nadal wchodząc do Czeskiego Cieszyna pierwsze kroki prowadzą mnie do sklepu po Kozela, nadal lubię i pije to piwo, ale brakuje mu dawnego blasku. ps. doskonały przykład co znaczy przejęcie browaru przez wielki koncern.Last edited by LordiBorden; 2013-01-20, 17:14.
Comment
-
-
Nigdzie nie szukałem, po prostu pamiętam. Browary w Czechach tak jak i w Polsce przejmowane były na przełmie lat 90-tych i XXI wieku. Piwo się dużo nie zmieniło, to my dorośliśmy jako konsumenci. Jak pierwszy raz do czech pojechałem do gambrinus i Krusovice mi smakowały, jak wypiłem kilkadziesiąt tamtejszych piw to uznałem, że są ledwie przeciętne lub czasem najzwyczajniej słabe. Nasze gusta się zmianiają, z czasem wymagamy od piwa więcej i zadawalamy się znacznie wolniej.Last edited by pioterb4; 2013-01-20, 20:48.
Comment
-
Comment