Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Černy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Jak dla mnie Cerny Kozel nie jest najlepszym piwem, zdecydowanie tak mały ekstrakt nie pasuje mi w ciemnych piwach, brakuje zatem głebi w smaku, ale schłodzonego można wypić, tylko po co, jak jest tyle lepszych piw.

Comment

• cielak
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 2890

Będąc w tym roku na wakacjach na Słowacji (przy granicy Węgierskiej) bardzo cieżko było go dostać. Żeby nie powiedzieć w ogóle. W Tesco, Hypernowa, Kaufland, Lidl, Billa nie było go można kupić. Znalazłem Kozla Cernego w małym sklepiku w małej wiosce. Odwiedziłem bardzo dużo sklepów, małych, dużych i maleńkich. Dlaczego tak jest że go nie ma? Nie wiem.
      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Może dlatego że to czeskie piwo, a nie słowackie? Wiem że Saris je robi na licencji, ale nie jest przecież podstawową marką tego koncernu.

Comment

• corwin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.12
          • 57

Bo na Loretanskich Namestiach jest chyba najlepszy Cerny Kozel w Pradze... Jest nawet lepszy od podawanego w firmowej knajpie Kozla na praskim Zizkowie.
          Piana utrzymuje sie dlugo (to chybakwestia czystosci nalewaka), delikatny smak kawy i karmelu - cudo!
          I nie ma porownania z butelkowym - niestety to piwo trzeba pic wylacznie nalewane.

K.

Comment

• Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

Na etykiecie jest napisane, że warzą je w Pilźnie ale nie będę się wyłamywał i opiszę tutaj.

Piana zaskakująco kiepska jak na czeskie piwo, opada błyskawicznie mimo solidnego nagazowania. Kolor tak rubinowy, że aż prawie brunatny Zapach słodowy z lekkim chmielem, brak mi trochę paloności. W smaku pełne i słodowe z malutką goryczką. Opakowanie zwyczjnie VELKOPOPOVICKY'ie Piwo ocenione dzięki nieocenionej ofiarności pawelka59.

Jak dla mnie zasłużyło na 4.1

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• rotmistrz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.06
              • 469

Kolor ma wiśniowy, piana drobnopęchęrzykowa, karmelowa, gęsta i trwała.wysycenie prawidłowe, samkowo przypomina nasze portery ogólnie wspaniałe piwo.

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rotmistrz
                smakowo przypomina nasze portery ogólnie wspaniałe piwo.
                Nie piłem, żadnego polskiego portera, który by tak smakował. To zupełnie inny gatunek piwa przecież. Mniejsza treściwość, mniejsza ilość alkoholu, mniej paloności.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Cube666
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.12
                  • 70

Piłem butelkowe..wrażenia:
                  Kolor: ciemny brąz, lekko hebanowy
                  Piana: gęsta po około 3 minutach zostaje tylko leciutki "kożuszek"
                  Gaz: odpowiedni
                  Zapach Świeży, karmelowy
                  Smak: Na początku lekko karmelowo miodowy przechodzacy w lekko kwaskowaty poźniej minimalna goryczka. Po wypiciu pozostaje w ustach słodki posmak.
                  Ocena: 4
                  Prace archeologiczne wykonywane w połowie lat 80. XX wieku "wykazały niezbicie, że pierwszym zrywem ludowym w naszych dziejach było obalenie reakcyjnego reżimu marionetkowego władcy Popiela, idącego na smyczy zachodnioniemieckiej, przez postępowy nurt plebejski, reprezentowany przez rękodzielnika Piasta", a ów Piast posłużył się do likwidacji Popiela myszami domowymi, dlatego też Komitet Obchodu Założenia Kruszwicy postanowił ufundować pomnik przedstawiający Zwycięską Mysz Postępu i Tradycji.

Comment

• tad2x
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.06
                    • 72

Wlasnie rozpoczalem degustacje...barwa na moje oko to rubinowo-ziemista. Smak i zapach karmelowy. Opakowanie na najwyzszym poziomie (pod zlotkiem kozelowski kapsel). Gazu duzo ale piana juz stracila sie (a byla taka piekna na poczatku, gesta, brazowawa). Ot, dobre ciemne piwo.

Comment

• Cez
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 1789

piwo zakupione w przygranicznym sklepie
                      kolor: brązowo-wiśniowy z przewagą pierwszego.
                      piana: średniopęcherzykowa, beżowa, szybko opadająca, pozostawiająca wianuszek osiadający na ściankach szklanki.
                      zapach: słodowo-owocowy, bez specjalnych emocji.
                      wysycenie: brak widocznego gazu, lekko szczypie w język.
                      smak: słodowy z domieszką (małą) kawy. nic specjalnego.

wydawało się, że będzie to lepsze piwo...w sumie można odpuścić sobie.
                      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• Dreamer
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 1576

zaw. alk. 3,8%, but. 0,5 l
                        kupione razem z innymi Kozłami u Dziada, w Łodzi

Piwo, produkowane z wielu słodów: jasnego, bawarskiego, karmelowego i barwionego od wielu lat uznawane jest za najlepsze piwo w swojej klasie. W 2006 roku, po raz 6. z rzędu, otrzymało tytuł najlepszego ciemnego piwa w Czechach. Rynek ciemnych piw w Czechach jest niewielki, ale rosnący. W porównaniu np. z 2002 r. nastąpił wzrost tego rynku o 25%. 46% udziałów w tym rynku ma właśnie ciemne piwo z Velkich Popovic. Tegoroczna produkcja ciemniaka osiągnęła 70.000 hl. Piwo ma wiernych fanów nie tylko w Czechach, podbija także rynki zagraniczne, gł. w Skandynawii i krajach bałtyckich, Wlk. Brytanii, Francji, Grecji i Hiszpanii. W Finlandii to właśnie piwo jest najbardziej popularną marką importową, symbolem całej kategorii piw ciemnych.
                        kolor – kawowy, pod światło piękna rubinowa głębia;
                        piana – kremowa, gruba czapa, nie okazuje się zbyt trwała; pęcherzyki szybko pękają i zostaje cieniutki placuszek (i koronkowy wzorek na szkle);
                        nasycenie – raczej słabe;
                        zapach – kawowy, niezbyt intensywny;
                        smak – słodkawo-słodowy; słodycz słodzikowa, dość wyraźna (zwłaszcza w długim, słodkim posmaku) nie należy do atutów tego piwa, choć na szczęście wobec kawowo-karmelowych nutek słodowych schodzi na dalszy plan; paloność słodowa zaznaczona bardzo nieśmiało, więcej gorzkiej kawy i trochę coli (zwłaszcza w zestawieniu z wyraźną słodyczą); niezłe to piwko, do pełni szczęścia brakuje więcej palonego słodu i mniej słodzika; no i mogłoby być trochę więcej goryczki.
                        Last edited by Dreamer; 2006-12-31, 17:32.
                        Blog: Piwna Brytania

Comment

• woosaa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.07
                          • 1553

barwa- ciemny brąz
                          piana-początkowa gęsta,kremowa,szybko spadła
                          zapach- karmelowy,słodkawy
                          smak-delikatnie karmelkowy z minimalną goryczką
                          gaz-w sam raz,może odrobinę za dużo
                          opakowanie-bardzo ładne z kołem w ciemnej tonacji
                          Ogólnie piwko na solidną 4, zakupione w Karvinie za 9.50 korony
                          mb WOS

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

Własnie popijam

kolor: pod światło - rubinowy
                            piana: po nalaniu spora jednak szybko opadła do dywanika, w którym z czasem pokazały sie dziury
                            zapach: słodowy,
                            smak: lekko słodowy, wydaje mi się pustawy, lekki karmel
                            wysycenie: OK

fajne piwko na upał, lekkie, na szybkie wypicie.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

Można go dostać z beczki w Krakowie, w Non Iron. Nie powala, ale lepsze niż jego jasna odmiana, do której nie mogę się przekonać (także tam do dostania).

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2736

Plzeňský Prazdroj, Velkopopovický Kozel Černý

Piwo przywiezione z Czech. Butelka 0,5l. Moc 3,8%. Ekstrakt? Kolor bardzo ciemnej wiśni. Nie trzeba pod światło patrzyć żeby dostrzec, ze piwo jest przejrzyste i klarowne. Ogólnie kolor jest bardzo ładny, ale nie czarny jak w nazwie. Piana rdzawo brązowa, średniej wielkości. Niestety jej trwałość nie jest najlepsza. Dość szybko redukuje się do niewielkich rozmiarów. Zapach przyjemny, chociaż trochę za słodki i mało rozbudowany. Ciemne palone słody i słodycz. Trochę ubogi. Smak również dobry, ale nie rewelacja. Na pierwszym planie palone słody, trochę słodyczy jakby cukrowej, leciutka palona goryczka i średnio mocny słodowy posmak. W większych ilościach piwo prawdopodobnie nużyło by. Wysycenie bardzo pasujące do piwa. Średnio mocne i trwałe. Przez cały czas piwo smakuje jak tuż po otwarciu. Opakowanie ładne, dobrze dopasowane kolorystycznie. W roli głównej oczywiście Kozel. Jedyne co mi się nie podoba to zaklejenie zwykłym czarnym złotkiem ładnego dedykowanego kapsla. Marnuje się tam pod tym złotkiem. No i brak ekstraktu, ale chwała im za to, ze piszą gdzie jest warzone. „Oryginalny Kozel ” opisany jest tu. Piwo słodkie, dość proste w smaku, ładnie opakowane, po prostu na dobrym poziomie. +4 (1 – 6).
                                Attached Files
                                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
                                X