Kolejne moje piwko z tego browarku:
Tym razem półciemny special Jantar. Czemu special, skoro ekstraktu ma poniżej 13%, a dokładnie 11%?
Bo jak napisali w opisie piwa:
Ma to być hybryda warzona i fermentowana jak piwo typu pilzneńskiego, czyli dolna fermentacja, ale przy użyciu specjalnych słodów i chmieli zazwyczaj nieużywanych w czeskich piwach... Ale nie wyjawili tajemnicy owych słodów i chmieli
Alk. 4,6%
Aromat -lekki, słód, odrobinkę chmielu, a masełko raczej nie wskazuję na hybrydę czeską
Piana - umiarkowanie wysoka, gęsta, średnio-trwała
Barwa - złoto-herbaciana, mętna /piwo bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - średnie, musuje i lekko podszczypuje
Smak - goryczka stosunkowo wyraźna, ale ciut taninowa, w kierunku ziołowości. potem trochę chlebowości, ciut drożdżowego kwasku, gdzieś tam migoczą jakieś minimalnie cierpkie owoce.
Treściwość - w miarę lekkie
Z tą hybrydą to przesada lekka, w smaku może czuć, że dosypali troszkę zagranicznego chmielu. I to dość dużo, bo prawie 36 EBU w takim dość lekkim piwie czuć. Poza tym niczym specjalnie nie zachwyca, nie zaskakuje, nie rozczarowuje, a do organizmu wprowadza się przyjemnie
Tym razem półciemny special Jantar. Czemu special, skoro ekstraktu ma poniżej 13%, a dokładnie 11%?
Bo jak napisali w opisie piwa:
Ma to być hybryda warzona i fermentowana jak piwo typu pilzneńskiego, czyli dolna fermentacja, ale przy użyciu specjalnych słodów i chmieli zazwyczaj nieużywanych w czeskich piwach... Ale nie wyjawili tajemnicy owych słodów i chmieli
Alk. 4,6%
Aromat -lekki, słód, odrobinkę chmielu, a masełko raczej nie wskazuję na hybrydę czeską
Piana - umiarkowanie wysoka, gęsta, średnio-trwała
Barwa - złoto-herbaciana, mętna /piwo bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - średnie, musuje i lekko podszczypuje
Smak - goryczka stosunkowo wyraźna, ale ciut taninowa, w kierunku ziołowości. potem trochę chlebowości, ciut drożdżowego kwasku, gdzieś tam migoczą jakieś minimalnie cierpkie owoce.
Treściwość - w miarę lekkie
Z tą hybrydą to przesada lekka, w smaku może czuć, że dosypali troszkę zagranicznego chmielu. I to dość dużo, bo prawie 36 EBU w takim dość lekkim piwie czuć. Poza tym niczym specjalnie nie zachwyca, nie zaskakuje, nie rozczarowuje, a do organizmu wprowadza się przyjemnie
Comment