Černý orel Jindřichův Hradec, Vajgar 12% světlý ležák

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Černý orel Jindřichův Hradec, Vajgar 12% světlý ležák

Pite w browarze

barwa: złota
    piana: gruba i wysoka, strasznie się pieniło przy nalewaniu
    zapach: słodowy, mało wyraźny
    smak: słodowy, delikatny ale szlachetny, za mało tu chmielu i za mało też treści.
    Attached Files
    LP
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4780

A ja próbowałem 15.09.2016 czyli ponad 2 lata później niż karol1000, również w browarze.
    Piwo miało kolor złoty, mętne.
    Piana biała, gęsta, równomierna, wysoka na co najmniej 5 cm. Utrzymuje się solidnym kożuchem, zaznacza kręgi na ściankach kufla.
    Pachnie głównie owocami czyli jak każde z tego browaru (piłem jako trzecie), co nie znaczy że nieprzyjemnie. W tle lekka słodowość.
    Smak również opiera się na stonowanej owocowości morelowo-brzoskwiniowej z bardziej wytrawną żółtą mirabelką. Po chwili wyczuwalna drobina słodowości ale bardziej ciasteczkowej, goryczka w aptekarskiej dawce w dalekim tle.
    Jak na 12° piwo lekkie, nie kwaśne, nie słodkie, dominacja owocowości powoduje, że nawet w Polsce kobiety nie musiały by zamawiać do niego soku. Ale nie żebym to piwo deprymował - jest dobrze pijalne i smakowo mi odpowiada choć może rozmijać się trochę z gatunkiem.
    Wysycenie dobrze pasujące.
    Wygląda tak samo, podano mi w identycznym kuflu jak na fotce powyżej (ale bez czuba piany). Kosztowało 32 kč.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Černý orel Jindřichův Hradec, Victoria 11° pšeničné
      dadek
      Kolor jasno żółty, całkowicie mętne.
      Piana bielutka, mocno gęsta z nielicznymi większymi bąblami na powierzchni. Początkowo wysoka na około 4 cm, w trakcie picia pozostaje gruby kożuch, nad nim na ściankach ściele się nieprzerwana "firanka".
      Zapachowo zaczyna się...
      2016-10-03, 19:00
    • heckler
      Nová Bystřice, Vídeňská 136, Pivovar Nová Bystřice
      heckler
      Česká Kanada to uroczy rejon w Czechach, a od zeszłego roku leżące w nim miasteczko Nová Bystřice powróciło do XIV wiecznej tradycji warzenia piwa.
      Nowy browar został otwarty na terenach i w pomieszczeniach starej fabryki włókienniczej i sąsiaduje z największym, czeskim muzeum amerykańskich,...
      2019-06-12, 07:56
    • pebejot
      Jindřichův Hradec, Náměstí Míru 165, Minipivovar Černý Orel
      pebejot
      Jindřichův Hradec to urocze miasteczko w kraju południowoczeskim z przepięknym rynkiem i zamkiem nad rzęką Nežárka.
      Do miasta można dojechać pociągiem z Czeskich Budziejowic, Jihlavy i Brna pociągami pospiesznymi, kursującymi przez cały dzień w takcie dwugodzinnym.
      Ponadto...
      2013-08-07, 17:18
    • Javox
      Okocim, Žatecký Černý
      Javox
      Ciemny lager
      Ekstrakt 10.7*, alko 3.8%, IBU 23

Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - pod światło rubin.
      Aromat - ciemniejsze susze owocowe z lekką palonością.
      Smak - słodkawe, gorzkawe,...
      2022-10-16, 18:21
    • karol1000
      Černý orel Jindřichův Hradec, Salamon 11% polotmavý ležák
      karol1000
      Pite w browarze

barwa: rubinowa
      piana: niska i nietrwała
      zapach: słodowo-karmelowy, lekko kwiatowy
      smak: słód i karmel na pierwszym planie, mało chmielu, dosyć wodniste i ogólnie kiepskie....
      2014-08-06, 12:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...