Třísladový speciál 1320 został uwarzony z okazji dni drzwi otwartych browaru.
Od 1320 r. mieszczanie Dobruszki uzyskali prawo warzenia piwa a słody to jęczmienny, karmelowy, bawarski (to z ety, pewnie chodziło o monachijski)
ekstr. 13%
Alk, 5,2%
Aromat - słodowy z nutą świeżego masełka
Piana - umiarkowana, gęsta, dość trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemne złoto, troszkę brunatne dzięki zmętnieniu /oczywiście bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - słodowy według nazwy lekka karmelowa gładkość, nuty chlebowe i nieco drożdżowego kwasku, troszkę goryczki na finiszu jest
Treściwość - zdecydowanie pełne
Klasyka, dobrze się to pije, ale to kolejne piwo od nich w podobnym stylu od 11%, poprzez 12%, dalej poprzez półciemnego Muderlanta 13% (który jakoś jeszcze nie doczekał się recenzji tu) aż po F.l. Veka 15%
Od 1320 r. mieszczanie Dobruszki uzyskali prawo warzenia piwa a słody to jęczmienny, karmelowy, bawarski (to z ety, pewnie chodziło o monachijski)
ekstr. 13%
Alk, 5,2%
Aromat - słodowy z nutą świeżego masełka
Piana - umiarkowana, gęsta, dość trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemne złoto, troszkę brunatne dzięki zmętnieniu /oczywiście bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - słodowy według nazwy lekka karmelowa gładkość, nuty chlebowe i nieco drożdżowego kwasku, troszkę goryczki na finiszu jest
Treściwość - zdecydowanie pełne
Klasyka, dobrze się to pije, ale to kolejne piwo od nich w podobnym stylu od 11%, poprzez 12%, dalej poprzez półciemnego Muderlanta 13% (który jakoś jeszcze nie doczekał się recenzji tu) aż po F.l. Veka 15%