Městský karvinský pivovar, Fryštátský speciál polotmavý 13°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

Městský karvinský pivovar, Fryštátský speciál polotmavý 13°

Kolor ciemniejszy miedziany, klarowne. Na widok sprawa dyskusyjna czy to piwo polotmavé.
    Piana o przybrudzonej bieli podchodzącej na beż, dość gęsta o drobnych oczkach z większymi na powierzchni. Opadając pozostawia kożuch z wyspą, oblepia szkło.
    Pachnie niezbyt mocno ale przyjemnie, słodko owocowo. Ciężko mi było określić co to za owoc ale Krakus poddał myśl, że to arbuz i rzeczywiście tak się ten zapach kojarzy.
    W smaku również głównie owocowość - dojrzałe śliwki, morele, egzotyczne owoce południowe. Bukiet bardzo przyjemny, półsłodki bez goryczki ale nie ulepkowaty.
    Wysycenie średnie, pasujące.
    Ciekawe piwo, przyjemnie się piło, tym bardziej że podane w pękatym firmowym kuflu (na ceramicznych podstawkach).
    Próbowane 26.09.14 w restauracji Baron przylegającej do browaru, 31 kč.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

Fotka:
    Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• otvirak
      Městský pivovar Štramberk, Ušak polotmavy special
      otvirak
      Pivo półciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane, 14, 5,5% obj. alk.
      Super korzenny zapach: cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Smakiem i nazwą nawiązuje do lokalnego specjału cukierniczego, czyli tzw. sztramberskich uszu (jak na zdjęciu: takie hm... lejkowate wafle, lekko słodzone)....
      2018-07-14, 16:20
    • dadek
      Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
      dadek
      W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
      2023-05-18, 04:23
    • dadek
      Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 00:55
    • heckler
      Czechy, Frydek-Mistek, Staroměstská, Festiwal Pivopění
      heckler
      Niestety podczas tegorocznej edycji 03.08 festiwalu pogoda nie była najłaskawsza i przelotne opady deszczu co jakiś czas psuły biesiadowanie. Na szczęście było całkiem ciepło, więc przybyłych na festiwal ludzi przelotny deszcz do domów nie porozpędzał . Nie wiem, czy mi sie wydawało,...
      2019-08-05, 10:08
    • heckler
      Czechy, Praha, Římská 2135/45, Římská Pivovar
      heckler
      ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
      2024-12-30, 08:20
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...