Piwa z minibrowaru Veselka Litomyšl są ciężko dostępne, no ale nie ma się co dziwić. Otwarty w 2013 r. minibrowar warzy póki co tylko ok. 300 hl rocznie.
Głównym ich piwem jest Bedřichova jedenáctka, ale czasami uwarzą też co innego /póki co jest to dolnofermentacyjna czeska klasyka)
Výroční ležák ma 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - łagodny, drożdżowo-chlebowy, z minimalną piwnicznością i trochę chmielu
Piana - gęsta, wysoka, trwała czapa, zostaje na szkle
Barwa - słomkowo/jasnozłota, lekko mętna /oczywiście bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, wyraźne musujące
Smak - chlebowy z drożdżowym kwaskiem, lekka goryczka, pozostawiająca bardziej wyraźny posmak w ustach
Treściwość - dość pełne
Jawi mi się jako wzorzec klasyki czeskiej. Sycąca chlebowość przypomina o odżywczych walorach świeżego, niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa. W smaku łagodne i na pewno nie odkrywcze, ale ma to coś.
Głównym ich piwem jest Bedřichova jedenáctka, ale czasami uwarzą też co innego /póki co jest to dolnofermentacyjna czeska klasyka)
Výroční ležák ma 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - łagodny, drożdżowo-chlebowy, z minimalną piwnicznością i trochę chmielu
Piana - gęsta, wysoka, trwała czapa, zostaje na szkle
Barwa - słomkowo/jasnozłota, lekko mętna /oczywiście bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, wyraźne musujące
Smak - chlebowy z drożdżowym kwaskiem, lekka goryczka, pozostawiająca bardziej wyraźny posmak w ustach
Treściwość - dość pełne
Jawi mi się jako wzorzec klasyki czeskiej. Sycąca chlebowość przypomina o odżywczych walorach świeżego, niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa. W smaku łagodne i na pewno nie odkrywcze, ale ma to coś.