Jakie piwo najlepsze na listopadowe zaduszki? Ciemny stout wydaje się idealny. Na ten pomysł wpadli w browarze restauracyjnym w Krásná Lípie i uwarzyli zaduszkowego stouta
Ekstrakt 15%, Alk. 5,8%
Do uwarzenia piwa użyto aż 6 rodzajów słodu jęczmiennego oraz prażony jęczmień.
Aromat - kawa z lekkim kwaskiem, potem zastąpionym przez minimalne popiołowe nuty
Piana - umiarkowanie wysoka, po chwili opada do ok centymetrowej gęstej i trwałej warstewki, beżowa, zostaje na szkle
Barwa - prawie czarna, nieprzejrzysta, ciut ciemno-rubinowych refleksów
Wysycenie - delikatne, w stylu
Smak - palona, nieco popiołowa goryczka, minimalny kwasek kojarzący mi się z leśnymi jeżynami, baza słodowa umiarkowana z lekką gorzką czekoladą, finisz długi z wyraźną, przyjemną goryczką
Treściwość - pełna, klasyczna dla stylu, nie ciężkie
Udany, dość wytrawny stout. Mam nadzieję do spróbowania za rok
To listopadowa propozycja browaru, a na grudzień będzie adwentowy bock,
może uda mi się trafić tego koziołka, bo ich piwa jak dotąd mnie nie zawiodły
Ekstrakt 15%, Alk. 5,8%
Do uwarzenia piwa użyto aż 6 rodzajów słodu jęczmiennego oraz prażony jęczmień.
Aromat - kawa z lekkim kwaskiem, potem zastąpionym przez minimalne popiołowe nuty
Piana - umiarkowanie wysoka, po chwili opada do ok centymetrowej gęstej i trwałej warstewki, beżowa, zostaje na szkle
Barwa - prawie czarna, nieprzejrzysta, ciut ciemno-rubinowych refleksów
Wysycenie - delikatne, w stylu
Smak - palona, nieco popiołowa goryczka, minimalny kwasek kojarzący mi się z leśnymi jeżynami, baza słodowa umiarkowana z lekką gorzką czekoladą, finisz długi z wyraźną, przyjemną goryczką
Treściwość - pełna, klasyczna dla stylu, nie ciężkie
Udany, dość wytrawny stout. Mam nadzieję do spróbowania za rok
To listopadowa propozycja browaru, a na grudzień będzie adwentowy bock,
może uda mi się trafić tego koziołka, bo ich piwa jak dotąd mnie nie zawiodły