Piwa z tego browaru określane jako " speciální " to piwa górnej fermentacji. Przynajmniej tak jest teraz
Zaw. alk. 5,3%
w składzie obok drożdży górnej fermentacji jest między innymi słód pszeniczny.
Ale czy to pszenica? Piwowar z tego browaru ma wyjątkowo swobodne podejście do piwnych stylów
Aromat - pszeniczny początek z bananem i minimalnym goździkiem, potem lekki karmel, chmiel i trochę ziemistości
Barwa - herbaciano-ciemnozłota, lekko mętna
Piana - szczątkowa
Wysycenie - niskie, lekko musuje
Smak - banan, lekki kwasek, wyraźny karmel, wyraźna, długa goryczka (jak na klasyczną pszenicę, to zdecydowanie wyraźna), na finiszu trochę goździków.
Treściwość - pełne piwo
Trochę hybryda, zbliżona do kategorii dunkel weizen, tylko zamiast dunkel jest "polotmave" pszeniczne
Małe wysycenie znacząco obniża ocenę piwa. Oryginalny produkt, ale do poprawki
Zaw. alk. 5,3%
w składzie obok drożdży górnej fermentacji jest między innymi słód pszeniczny.
Ale czy to pszenica? Piwowar z tego browaru ma wyjątkowo swobodne podejście do piwnych stylów
Aromat - pszeniczny początek z bananem i minimalnym goździkiem, potem lekki karmel, chmiel i trochę ziemistości
Barwa - herbaciano-ciemnozłota, lekko mętna
Piana - szczątkowa
Wysycenie - niskie, lekko musuje
Smak - banan, lekki kwasek, wyraźny karmel, wyraźna, długa goryczka (jak na klasyczną pszenicę, to zdecydowanie wyraźna), na finiszu trochę goździków.
Treściwość - pełne piwo
Trochę hybryda, zbliżona do kategorii dunkel weizen, tylko zamiast dunkel jest "polotmave" pszeniczne
Małe wysycenie znacząco obniża ocenę piwa. Oryginalny produkt, ale do poprawki
Comment