Ekstr. 24%, 9,0% alk
"piwo z serii naszych klasztornych specjałów". Tak piszą. Ale wygląda na bałtyckiego portera Obok jest kościół Sv. Jiljí /św. Idziego/ prowadzony przez naszych dominikanów,
więc niech będzie
Aromat -ciemne słody z tonami powidłowymi
Piana - wysoka, gęsta, kremowa, dość trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemny brąz, pod światło nieco ciemno-herbaciana
Wysycenie - łagodne, troszkę musuje, mogłoby ciut więcej
Smak - słodycz trochę miodowa, trochę ziołowej chmielowości i trochę właśnie ziołowej goryczki, wyraźny karmel. Całość przypomina trochę ziołowe karmelki na kaszel
Treściwość - wysoka, ciężkie piwo
Nie jest to jednak porter bałtyycki. I jest problem z określeniem stylu Dolna fermentacja. Trochę syropowate. Dla miłośników słodszych i ciężkich, "deserowych" piw. Raczej na jeden raz. Całkiem oryginalne i przyzwoicie uwarzone.
"piwo z serii naszych klasztornych specjałów". Tak piszą. Ale wygląda na bałtyckiego portera Obok jest kościół Sv. Jiljí /św. Idziego/ prowadzony przez naszych dominikanów,
więc niech będzie
Aromat -ciemne słody z tonami powidłowymi
Piana - wysoka, gęsta, kremowa, dość trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemny brąz, pod światło nieco ciemno-herbaciana
Wysycenie - łagodne, troszkę musuje, mogłoby ciut więcej
Smak - słodycz trochę miodowa, trochę ziołowej chmielowości i trochę właśnie ziołowej goryczki, wyraźny karmel. Całość przypomina trochę ziołowe karmelki na kaszel
Treściwość - wysoka, ciężkie piwo
Nie jest to jednak porter bałtyycki. I jest problem z określeniem stylu Dolna fermentacja. Trochę syropowate. Dla miłośników słodszych i ciężkich, "deserowych" piw. Raczej na jeden raz. Całkiem oryginalne i przyzwoicie uwarzone.