Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Premium

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #31
    Tak, masz rację, Słowacy warzą na licencji piwo Velkopopovický Kozel w browarze Veľký Šariš. I nie tylko, bo także najgorszy czeski sikacz koncernowy, jakim jest Gambrinus. Co potwierdza moją tezę o jakimś słowackim zakompleksieniu, bo rdzennie słowackie piwa z tego browaru jak Šariš (szczególnie czarny) czy Smädný Mních zawsze mi lepiej smakowały. Ale cóż, taka jest widocznie polityka koncernu SAB... Co do produkcji czeskiego Kozel'a w Pilźnie to miałbym wątpliwości. Przecież browar Velké Popovice jest czynny, a że na tylnej etykiecie jest adres siedziby zarządu Plzeňský Prazdroj Plzeň to nic nie znaczy (na słowackich piwach licencyjnych też on widnieje). Analogicznie jest u nas - np. Królewskie czy Warka ma na etykietach adres w Żywcu.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12569

      #32
      Sprawdziłem. Licencyjna produkcja Kozla odbywa sie też w Nosovicach (Radegast) od grudnia 2003 r.

      Od 2004 r. v Velkych Popovicach produkuje się też gambrinusa


      Więc może nie w Pilźnie, ale też nie tylko w Popowicach. Poza tym, to praktycznie całkiem inny browar, nowe warny, wszystko zmienione. Oczywiście browar jest czynny.
      Z przyjemniejszych spraw okazuje się, że tam warzą też przyzwoite piwa specjalne:
      Master tmavý 18°
      speciální tmavý ležák
      oraz
      Master polotmavý 13°
      speciální polotmavý ležák,
      które myślałem, że są produkowane w Pilznie.

      Namieszane, jak to w koncernach.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
        Co do produkcji czeskiego Kozel'a w Pilźnie to miałbym wątpliwości. Przecież browar Velké Popovice jest czynny, a że na tylnej etykiecie jest adres siedziby zarządu Plzeňský Prazdroj Plzeň to nic nie znaczy (na słowackich piwach licencyjnych też on widnieje). Analogicznie jest u nas - np. Królewskie czy Warka ma na etykietach adres w Żywcu.
        Tak, ale browar w Tychach też ma się dobrze, co nie przeszkadza SABMillerowi warzyć Tyskiego także w Poznaniu i Białymstoku. Podobnie jak Lecha i Żubra.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        Więc może nie w Pilźnie, ale też nie tylko w Popowicach.
        W Pilznie, w Pilznie. Jak zwiedzałem browar w Pilznie, to jest tam taka półka, gdzie wystawione są wszystkie wytwory SABMillera produkowane w Pilznie. Był wśród nich Kozel, na pewno Cerny i Medium.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #34
          Namieszane, jak to w koncernach stwierdził Darekd i to może być podsumowanie naszej dyskusji. Gdybać sobie możemy a i tak nie dojdziemy prawdy. Bo jeśli Kozel powstaje także w Pilźnie, można by jeszcze zadać pytanie, w którym browarze: Plzeňský Prazdroj czy Gambrinus? Oba dzieli przecież tylko około 200 m i są na tym samym terenie. A poza tym, to przecież jest tyle świetnych czeskich piw z małych browarów...

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
            Bo jeśli Kozel powstaje także w Pilźnie, można by jeszcze zadać pytanie, w którym browarze: Plzeňský Prazdroj czy Gambrinus? Oba dzieli przecież tylko około 200 m i są na tym samym terenie.
            Obecnie nie ma chyba żadnego dylematu. To jest jeden browar.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • bastion
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2006.10
              • 1149

              #36
              Tą półke też widziałem, w sklepie firmowym na terenie browaru, i były tam generalnie produkty SAB-Millera .
              M.in. Sarise i Tyskie, więc niekoniecznie świadczy to, o produkcji Kozla w Plzne, aczkolwiek w tych piwnych ''molochach'' wszystko jest możliwe, i wcale by mnie to nie zdziwiło.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
                Tą półke też widziałem, w sklepie firmowym na terenie browaru, i były tam generalnie produkty SAB-Millera .
                M.in. Sarise i Tyskie, więc niekoniecznie świadczy to, o produkcji Kozla w Plzne, aczkolwiek w tych piwnych ''molochach'' wszystko jest możliwe, i wcale by mnie to nie zdziwiło.
                Nie o tę półkę mi chodzi. Mówisz o przeszklonym regale przy wejściu do muzeum (a nie w sklepie), gdzie rzeczywiście są wszystkie, albo prawie wszystkie główne wyroby SABMillera.

                Ja myślałem o półce na butelkowni, nad taką jakby recepcją w tym budynku. Przewodniczka tłumaczyła, że piwa na tej półce są warzone w Pilznie. Był tam Cerny Kozel na pewno.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • sibarh
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.01
                  • 10387

                  #38
                  Aktualna "twarz" piwa:
                  Attached Files
                  2800 nowe piwa opisałem na forum
                  Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                  Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                  Comment

                  • pirackamuza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1908

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) Słowacy warzą na licencji piwo Velkopopovický Kozel w browarze Veľký Šariš. (...)
                    Od zeszłego roku w browarze Topvar.
                    Toruń przeprasza za Radio Maryja
                    www.bobofruty.pl

                    Comment

                    • lukex
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.12
                      • 262

                      #40
                      Smak tego piwa jest dosyć treściwy, lekko pustawy(jakaś lekka słodowść po chiwili się przebija), średnio gorzki.Jest zdecydowanie lepszy od wersji 4 procentowej kozela.Srednio długi posmak goryczki.Butelka sabm, + za złotko.Poprzednie etykiety bardziej mi się podobały.W miare dobre piwo.Piłem z flachy, nie miałem odwagi przelać nawet troche do szklanki bo czuje że musiłbym wylać, tak jak to było ostatnio w przypadku Chodovara Presidenta.

                      Comment

                      • Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6421

                        #41
                        Piana duża na kilka minut, potem powolna redukcja do 0,5 cm i coś tam do końca pianki zawsze było. Jasny bursztyn, zapach chmielowy...
                        Raczej lekkie, smaczne piwko... kolejność smaków: maślany, chlebowy, goryczka chmielowa i niestety na końcu lekkie "alu".
                        Mnie smakowało... tylko ta końcówka... /nie było pite z butelki.../

                        PS: faktycznie ten prezident ledwo u mnie 3 złapał... ale lepszy się zrobił absurdalnie pod koniec...

                        Comment

                        • tofas
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.11
                          • 131

                          #42
                          Kolor złoty. Piana biała grubo-bąbelkowa, nietrwała. Wysycenie bardzo wysokie. Zapach słaby, lekko chmielowy, trawiasty z odrobiną biszkoptu, mleka z miodem i bardzo dojrzałych bananów. W smaku wyraźna słodkość mleka z miodem, skórka chlebowa i na końcu mocna i wyraźna goryczka chmielowa. Finisz długi, ściągający, chmielowy z karmelem w tle. Pełnia niska.
                          Piwo mocno przeciętne. Nie można za wiele o nim powiedzieć ani dobrego ani złego.

                          Comment

                          • fuliano
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1835

                            #43
                            Piana - średnio-gruba, wysoka. Delikatny fartuch z grubszą obrączką pozostaje do końca
                            Zapach - Słody, zboże i chmiel na końcu delikatny
                            Smak - skórka chlebowa i delikatne słody, koniec to długa lekka i przyjemna goryczka
                            Wysycenie - duże, odpowiednie. Trzyma poziom do samego końca

                            Alk. 4,8 % obj., czyli mniej niż w pierwotnej wersji. Bardzo poprawne lekkie piwko

                            Comment

                            • Carnifex
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.10
                              • 75

                              #44
                              Dobre. Mocno goryczkowe i chmielowe; zadziwiająco treściwe. Słodowości praktycznie nie ma. Jak dla mnie jest to typowy, dobry, czeski svetly leżak. Zaraz po tym Kozelu piłem Platana 11 (identyczne parametry) i wypadł on zdecydowanie słabiej.

                              Comment

                              • Breakdancer69
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.01
                                • 54

                                #45
                                Zawartość alkoholu: 4,8%
                                Pojemność: 0,5 l
                                Kolor: złoty - jasny
                                Kraj pochodzenia: Czechy

                                Smak przyzwoity. Goryczka na odpowiednim poziomie, chociaż nie jest głęboka. Pozostawia dosyć długi posmak przyjemnej goryczki. Zapach klasyczny słodu z chmielem. Piwo - OK.
                                mój blog o piwach
                                http://browary.blogspot.com/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X