Tak, masz rację, Słowacy warzą na licencji piwo Velkopopovický Kozel w browarze Veľký Šariš. I nie tylko, bo także najgorszy czeski sikacz koncernowy, jakim jest Gambrinus. Co potwierdza moją tezę o jakimś słowackim zakompleksieniu, bo rdzennie słowackie piwa z tego browaru jak Šariš (szczególnie czarny) czy Smädný Mních zawsze mi lepiej smakowały. Ale cóż, taka jest widocznie polityka koncernu SAB... Co do produkcji czeskiego Kozel'a w Pilźnie to miałbym wątpliwości. Przecież browar Velké Popovice jest czynny, a że na tylnej etykiecie jest adres siedziby zarządu Plzeňský Prazdroj Plzeň to nic nie znaczy (na słowackich piwach licencyjnych też on widnieje). Analogicznie jest u nas - np. Królewskie czy Warka ma na etykietach adres w Żywcu.
Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Premium
Collapse
X
-
Sprawdziłem. Licencyjna produkcja Kozla odbywa sie też w Nosovicach (Radegast) od grudnia 2003 r.
Od 2004 r. v Velkych Popovicach produkuje się też gambrinusa
Więc może nie w Pilźnie, ale też nie tylko w Popowicach. Poza tym, to praktycznie całkiem inny browar, nowe warny, wszystko zmienione. Oczywiście browar jest czynny.
Z przyjemniejszych spraw okazuje się, że tam warzą też przyzwoite piwa specjalne:
Master tmavý 18°
speciální tmavý ležák
oraz
Master polotmavý 13°
speciální polotmavý ležák,
które myślałem, że są produkowane w Pilznie.
Namieszane, jak to w koncernach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziCo do produkcji czeskiego Kozel'a w Pilźnie to miałbym wątpliwości. Przecież browar Velké Popovice jest czynny, a że na tylnej etykiecie jest adres siedziby zarządu Plzeňský Prazdroj Plzeň to nic nie znaczy (na słowackich piwach licencyjnych też on widnieje). Analogicznie jest u nas - np. Królewskie czy Warka ma na etykietach adres w Żywcu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziWięc może nie w Pilźnie, ale też nie tylko w Popowicach.
Comment
-
-
Namieszane, jak to w koncernach stwierdził Darekd i to może być podsumowanie naszej dyskusji. Gdybać sobie możemy a i tak nie dojdziemy prawdy. Bo jeśli Kozel powstaje także w Pilźnie, można by jeszcze zadać pytanie, w którym browarze: Plzeňský Prazdroj czy Gambrinus? Oba dzieli przecież tylko około 200 m i są na tym samym terenie. A poza tym, to przecież jest tyle świetnych czeskich piw z małych browarów...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziBo jeśli Kozel powstaje także w Pilźnie, można by jeszcze zadać pytanie, w którym browarze: Plzeňský Prazdroj czy Gambrinus? Oba dzieli przecież tylko około 200 m i są na tym samym terenie.
Comment
-
-
Tą półke też widziałem, w sklepie firmowym na terenie browaru, i były tam generalnie produkty SAB-Millera .
M.in. Sarise i Tyskie, więc niekoniecznie świadczy to, o produkcji Kozla w Plzne, aczkolwiek w tych piwnych ''molochach'' wszystko jest możliwe, i wcale by mnie to nie zdziwiło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedziTą półke też widziałem, w sklepie firmowym na terenie browaru, i były tam generalnie produkty SAB-Millera .
M.in. Sarise i Tyskie, więc niekoniecznie świadczy to, o produkcji Kozla w Plzne, aczkolwiek w tych piwnych ''molochach'' wszystko jest możliwe, i wcale by mnie to nie zdziwiło.
Ja myślałem o półce na butelkowni, nad taką jakby recepcją w tym budynku. Przewodniczka tłumaczyła, że piwa na tej półce są warzone w Pilznie. Był tam Cerny Kozel na pewno.
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi(...) Słowacy warzą na licencji piwo Velkopopovický Kozel w browarze Veľký Šariš. (...)Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.pl
Comment
-
-
Smak tego piwa jest dosyć treściwy, lekko pustawy(jakaś lekka słodowść po chiwili się przebija), średnio gorzki.Jest zdecydowanie lepszy od wersji 4 procentowej kozela.Srednio długi posmak goryczki.Butelka sabm, + za złotko.Poprzednie etykiety bardziej mi się podobały.W miare dobre piwo.Piłem z flachy, nie miałem odwagi przelać nawet troche do szklanki bo czuje że musiłbym wylać, tak jak to było ostatnio w przypadku Chodovara Presidenta.
Comment
-
-
Piana duża na kilka minut, potem powolna redukcja do 0,5 cm i coś tam do końca pianki zawsze było. Jasny bursztyn, zapach chmielowy...
Raczej lekkie, smaczne piwko... kolejność smaków: maślany, chlebowy, goryczka chmielowa i niestety na końcu lekkie "alu".
Mnie smakowało... tylko ta końcówka... /nie było pite z butelki.../
PS: faktycznie ten prezident ledwo u mnie 3 złapał... ale lepszy się zrobił absurdalnie pod koniec...
Comment
-
-
Kolor złoty. Piana biała grubo-bąbelkowa, nietrwała. Wysycenie bardzo wysokie. Zapach słaby, lekko chmielowy, trawiasty z odrobiną biszkoptu, mleka z miodem i bardzo dojrzałych bananów. W smaku wyraźna słodkość mleka z miodem, skórka chlebowa i na końcu mocna i wyraźna goryczka chmielowa. Finisz długi, ściągający, chmielowy z karmelem w tle. Pełnia niska.
Piwo mocno przeciętne. Nie można za wiele o nim powiedzieć ani dobrego ani złego.
Comment
-
-
Piana - średnio-gruba, wysoka. Delikatny fartuch z grubszą obrączką pozostaje do końca
Zapach - Słody, zboże i chmiel na końcu delikatny
Smak - skórka chlebowa i delikatne słody, koniec to długa lekka i przyjemna goryczka
Wysycenie - duże, odpowiednie. Trzyma poziom do samego końca
Alk. 4,8 % obj., czyli mniej niż w pierwotnej wersji. Bardzo poprawne lekkie piwko
Comment
-
-
Dobre. Mocno goryczkowe i chmielowe; zadziwiająco treściwe. Słodowości praktycznie nie ma. Jak dla mnie jest to typowy, dobry, czeski svetly leżak. Zaraz po tym Kozelu piłem Platana 11 (identyczne parametry) i wypadł on zdecydowanie słabiej.
Comment
-
-
Zawartość alkoholu: 4,8%
Pojemność: 0,5 l
Kolor: złoty - jasny
Kraj pochodzenia: Czechy
Smak przyzwoity. Goryczka na odpowiednim poziomie, chociaż nie jest głęboka. Pozostawia dosyć długi posmak przyjemnej goryczki. Zapach klasyczny słodu z chmielem. Piwo - OK.mój blog o piwach
http://browary.blogspot.com/
Comment
-
Comment