Minibrowar Šnajdr usytuowany jest na terenie dawnego browaru w miejscowości Kostelec nad Černými Lesy, który położony jest niedaleko Pragi. Na terenie browaru jest piwowarskie muzeum, stylowa restauracja, organizowanych jest tam szereg imprez piwono-piwowarsko-kulturalnych:
Piwowarem jest Jaroslav Šnajdr, który piwem zajmuje się w praktyce i teorii, ponieważ jest również doktorem biotechnologii pracującym w Instytucie Mikrobiologii Akademi Nauk RCz.
Tu kilka fotek:
Górnofermentacyjny Saison z dodatkiem kolendry, anyżu i badianu (anyżu gwiazdkowego),
chmiele: East Kent Golding oraz Bramling Cross. Słody: pilzneński, pszeniczny, wiedeński, caraamber.
Ekstr. 16,5%
Alk. 7%
Aromat - owoce w kierunku słodszych cytrusów, brzoskwiń, trochę chmielowej ziołowości, minimalna korzenność
Piana - średniowusoka, drobne pęcherzyki, biała, niezbyt trwała, pozostawia wianuszek
Barwa - jasnopomarańczowo-słomkowa, mętna
Wysycenie - przyjemnie musuje, odpowiednie, wyraźne, ale nie silne
Smak - kwaskowe owoce - cytrusowe i "krajowe" z lekką cierpkością, tylko muśnięte owocową słodyczą. W tle łagodna goryczka chmielowa, trochę ziołowa, troszkę nut korzenno-przyprawowych, ale bardzo łagodnych. Wymienionych dodatków raczej specjalnie nie czuć, może trochę kolendry. Finisz lekko pikantny, trochę rozgrzewający i goryczkowy, dość długi.
Treściwość - umiarkowana
Piwo orzeźwiające, trochę rozgrzewające, żywe, jak najbardziej w stylu. Zrównoważone, eleganckie, harmonijne. Klasa!
Piwowarem jest Jaroslav Šnajdr, który piwem zajmuje się w praktyce i teorii, ponieważ jest również doktorem biotechnologii pracującym w Instytucie Mikrobiologii Akademi Nauk RCz.
Tu kilka fotek:
Górnofermentacyjny Saison z dodatkiem kolendry, anyżu i badianu (anyżu gwiazdkowego),
chmiele: East Kent Golding oraz Bramling Cross. Słody: pilzneński, pszeniczny, wiedeński, caraamber.
Ekstr. 16,5%
Alk. 7%
Aromat - owoce w kierunku słodszych cytrusów, brzoskwiń, trochę chmielowej ziołowości, minimalna korzenność
Piana - średniowusoka, drobne pęcherzyki, biała, niezbyt trwała, pozostawia wianuszek
Barwa - jasnopomarańczowo-słomkowa, mętna
Wysycenie - przyjemnie musuje, odpowiednie, wyraźne, ale nie silne
Smak - kwaskowe owoce - cytrusowe i "krajowe" z lekką cierpkością, tylko muśnięte owocową słodyczą. W tle łagodna goryczka chmielowa, trochę ziołowa, troszkę nut korzenno-przyprawowych, ale bardzo łagodnych. Wymienionych dodatków raczej specjalnie nie czuć, może trochę kolendry. Finisz lekko pikantny, trochę rozgrzewający i goryczkowy, dość długi.
Treściwość - umiarkowana
Piwo orzeźwiające, trochę rozgrzewające, żywe, jak najbardziej w stylu. Zrównoważone, eleganckie, harmonijne. Klasa!
Comment