Rychtář, Fojt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12899

    #1

    Rychtář, Fojt

    Już dawno browar (należący do grupy Lobkowicz) używa nazwy Pivovar Rychtář, więc nie pisałem w temacie Hlinsko.

    Fojt to następca piwa Klasik



    ekstr. 10%
    alk. 4,0%

    Aromat - łagodny, chmielowo-słodowy
    Piana - średnia (wysokość i trwałość)
    Barwa - złoto
    Wysycenie - średnie
    Smak - lekki słód, goryczka całkiem wyraźna
    Treściwość - dość lekkie

    Poprawne
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12899

    #2
    Zdjęcie. W nazwie browaru znowu Hlinsko. Nadal z wyraźną goryczką.
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12899

      #3
      Na stronie:



      przyznają się, że ekstr. wynosi obecnie 9,7%, alk. 4%, IBU 24.

      Na etykiecie okrutnie oszczędzają (nie ma kontry), ale przynajmniej w odróżnieniu od wielu czeskich średniaków nie zdecydowali się dodawanie cukru podczas warzenia (dzięki czemu oszczędza można mniej wydać na droższy słód). Nadal część chmielu stanowi szyszka.

      Aromat - dość łagodny, czysty, dominuje ton chmielowy z ziołowymi niuansami, słód delikatny
      Piana - wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
      Barwa - złota
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - lekka słodowa strona, wyraźniejszy, ziołowy chmiel, goryczka też całkiem wyraźna, delikatnie zalegające
      Treściwość - lekkie piwo

      Ostatnio pita ich dwunastka była poniżej swojej normy, natomiast to piwo trzyma poziom. Klasyka z średnich browarów. Przyzwoite piwo stołowe.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12899

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        piwo trzyma poziom. Klasyka z średnich browarów. Przyzwoite piwo stołowe.
        Tylko etykieta dyskontowa... Click image for larger version

Name:	P1110640.JPG
Views:	33
Size:	20,5 KB
ID:	2330018

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Bierschmiede, Funkerl
          darekd
          Browarek z własnym lokalem ze wsi Steinbach nad Attersee w Górnej Austrii.

          Mała butelka 0,33 l. z napisem "Halbbock", pomyślałem że to od tej buteleczki była nazwa "półkoźlak" a to był taki żarcik, bo piwo ma ekstr. 10,3% a alk. 3,5%.
          Czyli jakby te...
          2024-12-24, 01:16
        • darekd
          Lubrow, Eclaron Pils
          darekd
          Ekstr. 12%
          Alk. 5,1%

          Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

          W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

          Bez filtracji i pasteryzacji
          ...
          2024-09-18, 18:07
        • darekd
          Lubrow, Sladkový
          darekd
          Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
          Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
          2025-04-14, 00:51
        • darekd
          Kobersdorf, Kobersdorfer Pils
          darekd
          Mały browarek z miejscowości Kobersdorf w Burgenlandzie (blisko granicy z Węgrami).

          https://www.kobersdorfer.at/

          Bio Pils, 12,5% ekstr., 5,3% alk.

          Aromat - głównie chmiel ziołowo-drzewną (łodygową) nutą, delikatny słód
          Piana - wyższa, umiarkowana...
          2025-03-13, 23:35
        • darekd
          100 Blumen, Zwickl
          darekd
          Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

          https://www.100blumen.at/

          12,2% ekstr.
          5,0% alk.

          Aromat - drożdżowo-słodowy
          Piana - dość niska, średnia trwałość, zostaje...
          2025-02-18, 18:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...