Gurmán Horšovský Týn, Černá 16°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Gurmán Horšovský Týn, Černá 16°

Piwo po raz pierwszy tu uwarzone, nie było go w menu. Przy zwiedzaniu browarku dowiedziałem się, że to angielski porter.
    Kolor na oko czarny, pod światło intensywnie bordowe, klarowne.
    Piana beżowa, gęsta ale nierównomierna - bąble różnorakiej wielkości. Jednak pozostała na powierzchni grubą warstwą aż do dna, nie zostawiając śladów na ściankach.
    Pachnie przyjemnie, wyraziście, palonym słodem i czekoladą.
    W smaku podobnie - lekka słodowa paloność, zbożowa kawa, łagodna czekolada i trochę suszu owocowego z przewagą ciemnych śliwek. Piwo smaczne, idealnie wysycone, jednak treściwość nie wskazuje na 16° Blg, piłem treściwsze 13°.
    Te piwo także podano w pokalu dedykowanym piwu Zlatý Gurmán, podkładki do wyboru.
    Piłem 21.03.2015 w browarze, cena 39 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• heckler
    Černá , Černá 139, Pivovar Černá
    heckler
    Jiří Pešek to kolejny domowy piwowar, który zrealizował swoje marzenia o własnym browarze. Wraz z żona Ivaną w malutkiej wsi Černá od stycznia tego roku prowadzą browar. Browarek mieści się na parterze w nowo wybudowanego domu .
    Dom wielofunkcyjny, oprócz browaru odbywają się...
    2022-08-23, 12:11
  • darekd
    Černá Hora, Hořká 11
    darekd
    Piwo parametrami podobne do ich Patera:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...11%C2%B0/page2

Ekstr. 11,2%
    Alk. 4,5%
    IBU 35

Aromat - słodowe, lekko podpalane tony karmelu, łagodny chmiel...
    2022-10-16, 23:24
  • darekd
    Staropramen, Ostravar Černá Barbora
    darekd
    Nazwa Staropramen tytule wątku nie oznacza, że piwo warzone jest w Pradze, bo ostrawski browar z tego co wiem cały czas warzy piwo, tylko że na opakowaniach jest napisane, że producentem jest Staropramen na praskim Smichowie. Nonsens...

Czarna Barbara to dolny ciemniak o ekstr. 13%...
    2022-09-28, 22:24
  • dadek
    Beránek Stěžery, Černá ovce
    dadek
    Ekstrakt 14°Blg, alk. 5,5%
    W tym przypadku pani kelnerka twierdziła, że to tmavý ležák. Na oko było czarne, ale pod światło pokazały się przy szkle intensywnie bordowe refleksy, raczej klarowne.
    Piana beżowa, wysoka na 3 cm, dość poszarpana, oczka różnej wielkości. Opadła...
    2022-03-15, 23:58
  • concerto
    Praha, Přemyslovská 35, Černá svině
    concerto
    Ciekawe: knajpa bierze nazwę od konkretnego piwa. Chyba zdecydowała chwytliwa otoczka i logotyp.

Powiązane właścicielsko z U Vodoucha i resztą. Piwa jak w pozostałych lokalach z tej stajni.
    2020-02-25, 20:39
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...