O browarze i jego piwowarze pisałem tu:
Czarna świnia to ciemne piwo specjalne - dolna fermentacja, ekstr. 13%, 36 EBU (IBU).
Chemielenie czeskie - Żatec i Sladek. Kanonada słodów zaczynających od kounickiego pilzneńskiego i monachijskie poprzez weyermannowski prażony pszeniczny i dalej Caramunich II, Carared, Carafa II
Aromat - słodowy, krągły z tonami karmelu, trochę paloności i truflowych czekoladek
Piana - umiarkowana, gęsta, kremowa, umiarkowanie trwała, zostaje na szkle
Barwa - bardzo ciemny brąz, mętne, pod światło trochę mahoniowa
Wysycenie - łagodne, ale podszczypuje przyjemnie
Smak - słodowy z prażonymi akcentami, nieco karmelu, trochę śliwki z lekkim kwaskiem, pod na finiszu umiarkowana wyraźna kawowa goryczka, trochę też trawiasto-ziołowych akcentów chmielowych.
Treściwość - zdecydowanie pełne
Bardzo dobre piwo, polecam uwadze piwa Jaroslava Šnajdra, szkoda że tak ciężko dostępne. Kupione w browarze.
Czarna świnia to ciemne piwo specjalne - dolna fermentacja, ekstr. 13%, 36 EBU (IBU).
Chemielenie czeskie - Żatec i Sladek. Kanonada słodów zaczynających od kounickiego pilzneńskiego i monachijskie poprzez weyermannowski prażony pszeniczny i dalej Caramunich II, Carared, Carafa II
Aromat - słodowy, krągły z tonami karmelu, trochę paloności i truflowych czekoladek
Piana - umiarkowana, gęsta, kremowa, umiarkowanie trwała, zostaje na szkle
Barwa - bardzo ciemny brąz, mętne, pod światło trochę mahoniowa
Wysycenie - łagodne, ale podszczypuje przyjemnie
Smak - słodowy z prażonymi akcentami, nieco karmelu, trochę śliwki z lekkim kwaskiem, pod na finiszu umiarkowana wyraźna kawowa goryczka, trochę też trawiasto-ziołowych akcentów chmielowych.
Treściwość - zdecydowanie pełne
Bardzo dobre piwo, polecam uwadze piwa Jaroslava Šnajdra, szkoda że tak ciężko dostępne. Kupione w browarze.
Comment