Morava Frýdek-Místek, Velikonoční speciál 13°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

Morava Frýdek-Místek, Velikonoční speciál 13°

Piwo barwy matowo ciemnozłotej podchodzącej w bursztyn, lekko mętne.
    Piana biała, gęsta, strzępiasta na wierzchu, trwała. Do dna utrzymywała się 0,5 cm warstwą nie pozostawiając śladów na szkle.
    Zapach lekki, słodowo-drożdżowy.
    W smaku podobne do pitej wcześniej 12° jednak to piwo jest treściwsze. Dość wyraźna słodowość ale przyjemnie przełamana owocowością. Goryczka minimalna, jedynie po przełknięciu na podniebieniu pozostaje jej ślad. Tradycyjny, ciut mocniejszy ležák, pije się przyjemnie.
    Wysycenie nieduże ale dobrze pasujące.
    Piwo również podane w ciężkim firmowym kuflu, podkładki na stole.
    Pite 18.04.15 w browarze, 29 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• dadek
    Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
    dadek
    Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
    2025-01-10, 00:48
  • darekd
    Prokopák, Sváteční ležák / Svatováclavský speciál 13%
    darekd
    Malowniczo położony, z dala od wielkomiejskiego zgiełku browar restauracyjny browar w Pradze.
    https://www.pivovar-prokopak.cz/

Dadek dokładnie opisał:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-prokopak

Wydaje mi się Svatováclavský speciál to może być wypust...
    2023-11-06, 00:13
  • AaLeX
    Głubczyce, Special Hard
    AaLeX
    Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
    2024-06-30, 17:48
  • dadek
    Hrádek, Velikonoční tmavý speciál
    dadek
    Ekstrakt 13°Blg, alkohol 5%
    Jedyne w pełni ciemne piwo z tego browaru, warzone tylko 2 razy w roku na święta (czyli od Wielkanocy dobrze wyleżakowalo).
    Barwa na pierwszy rzut oka ciemnobrązowa, pod światło ciemnorubinowa, piwo mętne.
    Piana beżowa, gęsta, drobnooczkowa...
    2018-06-03, 18:57
  • dadek
    Libertas, Bob&Dave speciál 11°
    dadek
    Ekstrakt 11,5°, alkohol, 4,4
    Barwa żółta, mocno mętne.
    Piana przy podaniu na 2/3 kufla, mocna, drobnooczkowa, równomierna, mokra. Miałem duże wątpliwości czy piwo dojdzie do 0,5 l, którymi podzieliłem się z barmanem, jednak zapewnił że na pewno. No i rzeczywiście po odczekaniu...
    2021-10-31, 21:24
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...