Melichárek Horka nad Moravou, Hanácká Vídeň

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

    #1

    Melichárek Horka nad Moravou, Hanácká Vídeň

    Lager wiedeński 12°Blg, co do zawartości alkoholu pan sládek Melichárek mówi - "jak wyjdzie - warzę piwa na ekstrakt nie na alkohol, może być w okolicach 5 %". Użył 4 rodzaje słodu i 2 chmielu, chmieląc 3krotnie.
    Kolor głęboko bursztynowy, mętne.
    Piana beżowa, dość mocna ale niejednorodna, drobne bąbelki poprzetykane większymi. W trakcie picia opadła do solidnego kożucha, ponad którym na ściankach lepi sporo plam.
    Zapach wyraźnie słodowy z mocną nutą ciemnego gryczanego miodu.
    Smak pełny, bardzo ładnie harmonizująca się słodowość, dojrzałe lekko kwaskowe owoce, włoskie orzechy, od których w tle pozostaje przyjemna goryczka. Bardzo dobry, treściwy wiedeńczyk o niedużym, świetnie pasującym wysyceniu.
    Jak na razie pan Melichárek skupia się na piwie, nie ma firmowego szkła i podkładek. Nalewa do szklanek piwnych Krosno, podkładki są od Kofoli.
    Piliśmy 12.07.2015 w browarku za 29 kč.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
    Lager wiedeński 12°Blg, co do zawartości alkoholu pan sládek Melichárek mówi - "jak wyjdzie - warzę piwa na ekstrakt nie na alkohol, może być w okolicach 5 %".
    Wyszło 4,9%

    Aromat - słodowy
    Piana - średnia wysokość, gęsta, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - herbaciana, lekko mętna
    Wysycenie - umiarkowane
    Smak - słodowy, tostowy, minimalnie, śladowo owocowy, ładnie komponuje się z wyraźną, choć łagodną w odbiorze goryczką, która pozostawia w ustach całkiem długi orzechowy, trochę chmielowy posmak.
    Treściwość - zdecydowanie pełne

    W odróżnieniu od niektórych czeskich minibrowarów, które mocno wspomagają się karmelowym słodem przy piwach wiedeńskich, tu czuć przewagę lekko opiekanego słodu wiedeńskiego, a piwo zachowuje dzięki swój dość wytrawny profil.

    Udane piwo.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12761

      #3
      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
        dadek
        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
        2025-01-12, 18:42
      • dadek
        Melichárek Horka nad Moravou, Kazbek IPA 17°
        dadek
        Pan sládek Melichárek powiedział, że dobrze trafiliśmy bo po raz pierwszy uwarzył Kazbek o ekstrakcie aż 17°Blg.
        Piwo ma kolor intensywnie miedziany lub mocnej herbaty, jest mocno mętne.
        Piana jasnobeżowa, na około 3 cm, bardzo niejednorodna - bąble każdej możliwej wielkości....
        2015-07-24, 23:10
      • darekd
        Pardubický, Ze sklepa Hořká dvanáctka
        darekd
        Nowy produkt po zmianach własnościowych w Pardubicach.

        Gorzka dwunastka z piwnicy (to nazwa)

        https://www.pardubickypivovar.cz/#nase-piva

        5% alk.

        Aromat - słodowy, lekki chmiel i trochę ścierka; ten profil był mi znany przed zmianami niciekawy...
        2021-09-11, 16:10
      • dadek
        Czechy, Horka nad Moravou, 1 máje 10, Pivovárek Melichárek
        dadek
        Jak to zwykle bywa, domowe warzenie piwa na potrzeby własne i przyjaciół z czasem przeradza się w chęć zaprezentowania się większemu gronu piwoszy. Tak było i w tym przypadku gdy to sládek, pan Petr Melichárek otrzymał wszystkie niezbędne pozwolenia w połowie 2013 roku.
        Horka nad...
        2014-01-01, 22:03
      • o2w5n778
        Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
        o2w5n778
        Cześć!
        Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
        2018-05-04, 21:05
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...