Žatecky, Sedmý Schod

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6601

    #1

    Žatecky, Sedmý Schod

    Piwo z Žateckiego browaru udające rzemiosło, malutki browar. Skąd my to znamy

    Alkohol 5,5%, mało informacji - słody: bawarski i karmelowy.
    Bardzo ciekawe że "niby rzemieślnik" rozlewa swoje piwo w osłonie dwutlenku węgla.

    Ostateczny głos daje kod kreskowy, nie ma wątpliwości kto jest producentem.

    Piana - średnia, dość trwała.
    Barwa - bursztyn.
    Gaz - nie jakiś wielki ale trochę gryzie.
    Aromat - "aldehyd kwiatkowy" na słodzie.
    Smak - słodkawe, lekko karmelowe, minimalna goryczka.

    Ogólnie dość słabo.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12919

    #2
    Chmielone żateckim, chmielenie na zimno - Rubín i Kazbek.

    Ekstrakt 13,5%

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      Fajna chyba tylko nazwa. Bo siodmy schodek w piwnicy wedug czeskiej tradycji najlepiej nadaje sie do lezakowania piwa.
      LP

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Biorąc do ręki w sklepie myślałem, że to jakiś kontrakt

        Przyłączam się do odczuć Javoxa - karmel i kwiatki plus homeopatyczna goryczka.
        Piwo nie jest podłe ale wybitnie nie wybitne. Poza tym dawno za zwykłego "czecha" nie zapłaciłem w Marii tak dużo, szklany sufit czterech złotych przebity - 4,10 zł. No chyba, że patrząc na ekstrakt, potraktujemy go jako svetly speciál

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12919

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
          Chmielone żateckim, chmielenie na zimno - Rubín i Kazbek.
          Jednak nie czuć tego w aromacie, który głównie jest słodowy (nie żaden aldehyd). Piana wysoka, dość gęsta, ciemnozłota barwa (w składzie m.in. słód bawarski - monachijski). W smaku wyraźna słodowa podstawa i średnia na tym tle, ale przyjemna goryczka, z kwiatową nutą od chmielu. Przez chwilę leciutkie żelazo. Szczypiące wysycenie.


          Może sam profil smakowy nie jest specjalnie oryginalny i rozbudowany, ale wykonanie bez zarzutu. Pełny, treściwy, mocniejszy leżak.

          Comment

          • grodek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2015.06
            • 527

            #6
            KOLOR: bursztynowy, klarowne.
            PIANA: kolor przybrudzonej bieli, drobnopęcherzykowa, średnio obfita, trwała.
            ZAPACH: przyjemny z wyraźną nutą słodową, karmelową, uzupełniony lekkim aromatem chmielu.
            SMAK: pełne w smaku, delikatna słodycz skontrowana wyraźną, ziołowa goryczką. Wyczuwalne nuty słodowe, karmelowe, lekko opiekane. Całość sprawia przyjemne wrażenie, pijalne.
            WYSYCENIE: wysokie.
            OGÓLNIE: proste, nieco zbyt karmelowe, jednak w sumie przyzwoite piwo. Butelka o pojemności 0,5L, kupione w czeskim markecie w Vansdorf. Termin do 19.01.19.
            604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12919

              #7
              Powracam w związku z zamknięciem browaru.

              Teraz skład użytych chmieli wygląda następująco:
              Žatecký poloraný červeňák, Premiant, Sládek, Vital, Rubín, Kazbek

              Aromat - słodowy z karmelem , nieco chmielu
              Piana - wysoka, dość trwała z kożuszkiem
              Barwa - bursztynowo-miedziany
              Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musuje
              Smak - miękki słodowy, słodszy z karmelem i odrobiną słodszych owoców, minimalnie opiekanym ziarnem, trochę chmielu, goryczka słaba z lekką korzennością. Przez chwilę przyplątało się w smaku żelazo
              Treściwość - zdecydowana pełnia

              43 EBU (IBU) to brzmi jak żart. Poza tym poprawne i nic ponad to.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12919

                #8
                Wersja eksportowa po angielsku: Click image for larger version

Name:	P1110156 (Copy).JPG
Views:	75
Size:	16,5 KB
ID:	2326040

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Javox
                  Okocim, Žatecký Letký Pils
                  Javox
                  Lekkie piwo do serii farbowanych na czesko lisów

                  Ekstrakt 9.2*, alko 3.8%, IBU 14.

                  Piana - za niedługo mamy pełną warstewkę.
                  Lacing - trochę było.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - jasne złoto.
                  Aromat - zbożowość.
                  Smak - słodkawe i gorzkawe,...
                  2024-02-17, 19:36
                • darekd
                  Moravia, Petrov 12
                  darekd
                  O tym browarze w Brnie więcej tutaj:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-moravia

                  12% ekstr.
                  5% alk.
                  42 IBU

                  Chmiele: Herkules, Premiant, Saphir, Žatecký poloraný Červeňák (Saaz) przynajmniej na stronie:

                  https://pivovar-moravia...
                  2022-10-03, 23:08
                • Javox
                  Svijany, Šlik
                  Javox
                  Piwo niebutelkowane, rozlew np. w sklepie specjalistycznym do PET-ów.

                  Ekstrakt 11*, alko 4.4% i IBU 34.
                  Chmiel: Poloraný žatecký červeňák (Osvaldův klon) z vlastních chmelnic.

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                  Gaz - średni.
                  Barwa...
                  2023-07-26, 19:55
                • bartek90
                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                  bartek90
                  Cześć wszystkim,
                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                  2020-05-14, 13:41
                • dadek
                  Nošovice 238, Pivovar Radegast
                  dadek
                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                  2023-11-09, 21:59
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...