Balitovy Valašské Pivovary, Segal světlý ležák

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Balitovy Valašské Pivovary, Segal světlý ležák

Ekstrakt 11°, alkohol 4,5%.
    Kolor matowożółty, piwo mocno mętne.
    Piana biała, wyszła bardzo mocna, nie dało się nalać szklanki na raz, musiałem poczekać by opadła. Struktura drobnoziarnista, tworzyła "czapkę" ponad szkłem, utrzymywała się aż do dna grubą 0,5 cm warstwą z wysepką pośrodku.
    Zapach niestety odstręcza od próbowania piwa - kanaliza i zgniłe kartofle.
    Smakowo nie jest lepiej. Króluje ostra goryczka, piołunowa i jakby z jakiegoś lekarstwa, taki też pozostaje posmak w ustach. Do tego nuty mokrego kartonu i gotowanych kartofli lub fasoli. Dobrze, że w tle występuje leciutka cytrusowość odrobinę łagodząca żenujący całokształt smakowy. Dawno nie piłem tak niedobrego piwa.
    Wysycenie idealne ale nic tu nie pomoże.
    Piliśmy 23.01.2016 w restauracji przy browarze, również z PET-a (70 kč/l) bo lanego nie było. Szklanka firmowa poprzedniej serii piw Radocha, podkładki do wzięcia na barze bo na stołach Radegast.

Fotka:
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• dadek
    Balitovy Valašské Pivovary, Segal Summer APA
    dadek
    Ekstrakt 12°Blg, alkohol 5%.
    Piana bielutka, bardzo gęsta i zwarta, po podaniu na około 3 cm. Przez cały czas picia utrzymywał się gruby kożuch, na szkle pozostała nieprzerwana "firana" z zaznaczonymi pogrubieniami po każdym łyku.
    Zapach przyjemny, głównie owoców...
    2016-01-27, 03:11
  • dadek
    Balitovy Valašské Pivovary, Segal Tmavý ležák
    dadek
    Ekstrakt 12°Blg, alkohol 4,7%.
    Barwa na oko ciemnohebanowa, pod światło intensywnie bordowa, piwo mocno mętne.
    Piana ciemnobeżowa jak na kawie, dość zwarta i mocno gęsta, było jej około 2 cm po gwałtownym nalaniu. Po 2-3 minutach pozostała tylko obręcz, mgiełka na powierzchni...
    2016-01-27, 02:46
  • dadek
    Balitovy Valašské Pivovary, Segal IPA
    dadek
    Ekstrakt 15°Blg, alkohol 7,5%.
    Piwo całkowicie mętne z pływającymi drobinkami. Barwa dość dziwna, brunatna jak woda w górskim potoku po gwałtownej burzy, ewentualnie półciemne drewno - dobrze pasowało do stołu w restauracji.
    Piana praktycznie nie wystąpiła choć nalewałem...
    2016-01-27, 00:59
  • darekd
    Nová Paka, Novopacké Světlý Výroční Ležák 150
    darekd
    Alk. 5,15%

Piwo z etykietą na 150 lecie browaru (2022 r.), która spodobała się chyba polskiemu dystrybutorowi, w związku z czym butla PET 1,5l. jest dostępny w Polsce. Te butelki PET nowopacki browar wciska również po marketach w Czechach i zazwyczaj są to mixy ich dotychczasowych
    ...
    2024-07-21, 01:06
  • darekd
    Holanďan, Světlý Ležák 12°
    darekd
    W środkowoczeskiej wsi Hlízov (pod Kutną Horą) holenderski inwestor Bob Best w elegancko odremontowanym obiekcie uruchomił w 2022 roku minibrowar.

https://www.pivovarholandan.cz/

Aromat - słodowo-chmielowy (nuta ziołowa),
    Piana - wysoka, zwarta, trwała
    Barwa...
    2023-10-26, 22:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...