Mam zagwozdkę dotyczącą opisu pochodzenia tego piwa. Pochodzenie dokładnie znam. Uwarzone jest w minibrowarze Šnajdr, ale tego nie ma w opisie na ecie. Widnieje tylko nazwa firmy z adresem: Dej Bůh štěstí s.r.o., który prowadzi Černokostelecký zájezdní pivovár, który jest lokalem na terenie dawnego browaru w miejscowości Kostelec nad Černými Lesy pod Pragą. Piwo tam też kupiłem. W ramach tej firmy działa minibrowar Jaroslava Šnajdra, o którym pisałem tu:
Klasyczna seria warzona jest przez niego pod inną serią, piwa specjalne oznacza własną marką. Skomplikowane, ale chyba tak to wygląda. Piwo o tej samej nazwie jest również w wersji jantarowej.
Alk. 4,5%. Ekstrakt prawdopodobnie 12%
Aromat: dość wyraźny chmiel, wyczuwalny słód, czuć też drożdże
Piana - dość wysoka i trwała, zostaje na szkle
Barwa - złoto-słomkowa, dość wyraźne zmętnienie /bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - zdecydowanie wysokie, ciut za ostre
Smak - wyraźna ziołowa goryczka, nieco ziemista, pod nią tony chlebowo-drożdżowe. Finisz zdecydowanie chmielowy, mocno goryczkowy i wyraźny, trochę ściągający i długi.
Treściwość - pełne piwo
Gdyby nie wysokie nachmielenie byłby to klasyk. Gdyby było dochmielone na zimno na aromat bardziej by się wyróżniało. To piwo jest oczywiście na wysokim poziomie, trudno coś wymyślić nowego w tej kategorii, choć w przypadku Czarnej Świni - ciemnego odpowiednika udało się:
Klasyczna seria warzona jest przez niego pod inną serią, piwa specjalne oznacza własną marką. Skomplikowane, ale chyba tak to wygląda. Piwo o tej samej nazwie jest również w wersji jantarowej.
Alk. 4,5%. Ekstrakt prawdopodobnie 12%
Aromat: dość wyraźny chmiel, wyczuwalny słód, czuć też drożdże
Piana - dość wysoka i trwała, zostaje na szkle
Barwa - złoto-słomkowa, dość wyraźne zmętnienie /bez filtracji i pasteryzacji/
Wysycenie - zdecydowanie wysokie, ciut za ostre
Smak - wyraźna ziołowa goryczka, nieco ziemista, pod nią tony chlebowo-drożdżowe. Finisz zdecydowanie chmielowy, mocno goryczkowy i wyraźny, trochę ściągający i długi.
Treściwość - pełne piwo
Gdyby nie wysokie nachmielenie byłby to klasyk. Gdyby było dochmielone na zimno na aromat bardziej by się wyróżniało. To piwo jest oczywiście na wysokim poziomie, trudno coś wymyślić nowego w tej kategorii, choć w przypadku Czarnej Świni - ciemnego odpowiednika udało się:
Comment