Břeclav, Red Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

    #1

    Břeclav, Red Ale

    Red Ale z Zámeckého pivovaru w Břeclavi to górnofermentacyjny półciemniak o ekstrakcie początkowym 16° i zawartości alkoholu 7%. Do produkcji wykorzystano zarówno słód jęczmienny jak i pszeniczny. Chmielone po amerykańsku - Centennial, Chinook oraz na zimno Citra i Amarillo. Piwo nie było poddane filtracji.

    Barwa ciemnobrązowa. Pod światło połyskuje wiśniową tonacją.
    Beżowa piana o średniej teksturze. Stabilizuje się po trzech minutach do cienkiej pierzynki niczym w kawie.
    W zapachu słodowe, nieco karmelowe nuty, oraz spory udział słodkich, owocowych nastrojów. Daje się wyczuć również delikatną obecność alkoholu. Pomimo nachmielenia aromatów z nim związanych trudno się doszukiwać nosem.
    W smaku czuć, że to mocne piwo. Pojawia się gorycz, aczkolwiek trudno się oprzeć wrażeniu, że spory w tym udział ma alkohol, który wyczuwalnie grzeje w przełyku. Dużo słodowej słodyczy, trochę kwasku i w zasadzie nic poza tym. Po słodkim finiszu dopiero pojawiają się długie goryczkowe klimaty, męcząco gryzące, trącące popielniczką.
    Nagazowanie jest zdecydowanie za niskie.
    Butelka typu krachla z ceramicznym korkiem. Etykieta z wizerunkiem zabudowań browaru, aczkolwiek zakrzyczanym nazwą piwa.

    Mnie to piwo nie smakowało. Brakuje mu treści, wypełnienia. Źle przykryty alkohol, bukiet kojarzący się trochę z tanim winem. Najpierw mocna słodycz a potem ostre, piekące posmaki i do tego marne, podkreślające pustkę nagazowanie. Pierwszy ejl z Břeclava to niestety porażka. 5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    Pod koniec terminu piwo nabrało treściwej krągłości, która już lepiej skrywa alkohol. Goryczka dość wyraźna, ale tępa. Nie ma chmielenia na zimno i w ogóle nie czuć tych wymienianych chmieli. Bez rewelacji, ale do wypicia.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • PMPrezes
      Piwa Tyskie - popielniczka
      PMPrezes
      Poszukuje popielniczkę, zdjęcie poniżej...
      2024-07-30, 21:59
    • Javox
      Břeclav, Kanec Nachmelená 13
      Javox
      Nachmelená za studena IPL - India Pale Lager z alko 5.2% (ekstarkt 13*)

      Chmiele: Žatecký poloraný červeňák, Vital, Citra.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka
      Lacing - sporo
      Gaz - średni
      Barwa - jaśniejszy bursztyn
      Aromat - karmel...
      2024-07-20, 22:36
    • Javox
      Břeclav, Kanec Dry Single Hop Mosaic
      Javox
      Světlý ležák 12* z chmieleniem chmielem Mosaic na zimno.
      Zawartość alko 5.0%

      Piana - więcej na starcie potem pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - jasne złoto.
      Aromat - mieszanka cytrusowo żatecka.
      Smak - słodkawe, masło,...
      2024-02-10, 16:51
    • Javox
      Břeclav, Kanec Chmelený
      Javox
      Ekstrakt 10* a alko 4.1%

      Chmiele: Sládek, Żatecký poloraný červeňák.

      Piana - na dłużej pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - jasne złoto.
      Gaz - średni.
      Aromat - groszek konserwowy i kukurydza.
      Smak - słodkawe, zbożowość,...
      2023-10-21, 11:45
    • m2200
      Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
      m2200
      Cześć,

      znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

      Jak...
      2019-04-30, 16:10
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...