Permon, Zaříkávač chmele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12639

    Permon, Zaříkávač chmele

    Zaříkávač chmele czyli zaklinacz chmielu

    Uwarzone w kooperacji z kontraktowym Nomádem.

    Tak wyglądają zaklinacze: http://ochutnavkovapivnice.cz/beer_i...vac_chmele.jpg

    Alk.Obsah alkoholu: 7,5 %
    Ekstr. 17,5° Plato
    Goryczka: 100 IBU (EBU)

    Double IPA. Chmiele amerykańskie (nie podali jakie)

    Aromat: trochę mango i cytrusów, ciut ziołowości, z tyłu trochę ciastkowej słodowości
    Piana - wysoka, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - mętne złoto wpadające nieco w tony jasnej herbaty
    Wysycenie - średniowysokie, musujące
    Smak - tony grejpfruta, pomarańczy, trochę żywic. Goryczka początkowo dość wysoka, ale stopniowo idzie w kierunku zdecydowanej, zalegającej i nieco ściągającej. Podstawa słodowa jak na styl nie jest ciężka, całkiem przyjemna, biszkoptowa. Alkohol lekko wyczuwalny, rozgrzewający. Porządne chmielenie wyczuwalne również dzięki lekkiej ostrości na ustach.
    Treściwość - zdecydowanie pełne, ale nie jest bardzo ciężkie

    Dobre. Pomimo wysokich parametrów ma dobrą pijalność.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12639

    #2
    fotka:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12639

      #3
      Honza Kočka & Nomád czyli legenda konraktowego piwowarstwa i kraftu w Czechach cały czas działa https://www.facebook.com/PivovarNomad/

      Według informacji z etykiety (butelka PET 1 l.) wygląda to teraz, że to marka Nomáda uwarzona w Permonie, a nie Permon przy współpracy Nomáda jak było wcześniej



      Piwo ma te same parametry, wciąż nie wiadomo jakie chmiele, no i te legendarne 100 IBU

      Aromat - chmiel na pierwszym miejscu, ale słód też wyraźny. Są cytrusy i inny kwaskowe owoce, trochę owoców tropikalnych, ciastkowa słodowość
      Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z długim kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
      Barwa - zamglony bursztyn
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - od początku uderza wysoka goryczka z tonami grejpfruta i trochę żywicznością. Słodowa kontra z lekko słodkim karmelem, trochę biszkoptem. Goryczka długa, trochę zalegająca. Alkohol niewyczuwalny, ciut rozgrzewa na finiszu
      Treściwość - spora

      Ejlowy oldskul - silny chmiel na goryczkę, ale zacieranie nie jest wytrawne, piwo jest pełne ciała, dzięki czemu jest dobra pijalność. Nie ma tu jakiś złożonych niuansów, wirtuozerii, ale te legendarne 100 IBU, które dobrych kilka lat temu podniecało tzw. hopheadów jak kibiców walki Gołoty, przypomina dziś tamten etap "kraftu".

      Solidne



      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12639

        #4
        foto (PET): Click image for larger version

Name:	P1130917.jpg
Views:	17
Size:	22,3 KB
ID:	2342494

        Comment

        Przetwarzanie...
        X