Czeska dwunastka z Zámeckého pivovaru w Břeclavi. 5,2% alkoholu, žatecki chmiel i rodzimy słód. Brzmi klasycznie
Barwa w pełni złota. Całkowicie klarowna.
Biała piana o dość zróżnicowanej teksturze, widoczne spore bąble. Po kilku minutach redukuje się do naśnieżenia na powierzchni, trwałego przyznać muszę.
Aromat słodowy, z całkiem sporym udziałem nut metalicznych i wyczuwalnym diacetylem.
W smaku jest dość ostro z racji wysokiej, piołunowej goryczki a także metalicznych klimatów. Gdzieś tam majaczy trawiasta chmielowość oraz słodowa baza o ziarnistym charakterze. Trochę diacetylu na deser.
Nagazowanie stosunkowo wysokie. Odczuwa się je w ustach.
Butelka z "taką se" oprawą graficzną. Nie robi wrażenia. Niczym projekt dwunastolatka, który dostał do zabawy prosty szablon do tworzenia piwnych etykiet i zatrzymał się na trzeciej próbie. Kapsel firmowy.
Jak na klasycznego jasnego ležáka Pivin jest mocno przechmielony, przez co stał się nieznośnie jednowymiarowy. Metaliczność, niezależnie czy wynika z charakteru wody czy z innych czynników absolutnie nie pomaga w tej sytuacji. Paradoksalnie, piwo zyskałoby degustacyjnie na wyższym udziale diacetylu. 7 w skali 1-10.
Barwa w pełni złota. Całkowicie klarowna.
Biała piana o dość zróżnicowanej teksturze, widoczne spore bąble. Po kilku minutach redukuje się do naśnieżenia na powierzchni, trwałego przyznać muszę.
Aromat słodowy, z całkiem sporym udziałem nut metalicznych i wyczuwalnym diacetylem.
W smaku jest dość ostro z racji wysokiej, piołunowej goryczki a także metalicznych klimatów. Gdzieś tam majaczy trawiasta chmielowość oraz słodowa baza o ziarnistym charakterze. Trochę diacetylu na deser.
Nagazowanie stosunkowo wysokie. Odczuwa się je w ustach.
Butelka z "taką se" oprawą graficzną. Nie robi wrażenia. Niczym projekt dwunastolatka, który dostał do zabawy prosty szablon do tworzenia piwnych etykiet i zatrzymał się na trzeciej próbie. Kapsel firmowy.
Jak na klasycznego jasnego ležáka Pivin jest mocno przechmielony, przez co stał się nieznośnie jednowymiarowy. Metaliczność, niezależnie czy wynika z charakteru wody czy z innych czynników absolutnie nie pomaga w tej sytuacji. Paradoksalnie, piwo zyskałoby degustacyjnie na wyższym udziale diacetylu. 7 w skali 1-10.