Polotmave, czyli tradycyjne czeskie półciemne piwo dolnej fermentacji. Kanec to marka Zámeckého pivovaru w Břeclavi, a prezentowany trunek ma 5% alkoholu, jest filtrowany i pasteryzowany. Chmielony żateckim chmielem. Na etykiecie brak podanego ekstraktu.
Barwa bursztynowa, wpadająca w miedzianą. Klarowna.
Lekko złamana biała piana. Nietrwała, szybko opada do cienkiego naśnieżenia i nikłej obrączki wokół szkła.
Aromat słodowy, z dużym udziałem karmelu i nieznacznymi owocowymi odcieniami.
Smak zbudowany na słodowej, słodkawej bazie. Podobnie jak w aromacie mocno wyczuwalny karmel. Lekka goryczka. Piwo sprawia nieco wodniste wrażenie mimo wszystko.
Nasycenie niezbyt duże.
Butelka z czerwoną etykietą z dzikiem. Elegancki kapsel firmowy.
Polotmavý Kanec jest bardzo przeciętnym piwem, choć nie spodziewałem się jakiegoś szaleństwa. W mojej opinii nieco lepszy, pełniejszy w profilu jest choćby ogólnie dostępny Skalák Polotmavý. Tak, ten ze słabo ubranymi paniami Dla Kaneca 6,5 w skali 1-10.
Barwa bursztynowa, wpadająca w miedzianą. Klarowna.
Lekko złamana biała piana. Nietrwała, szybko opada do cienkiego naśnieżenia i nikłej obrączki wokół szkła.
Aromat słodowy, z dużym udziałem karmelu i nieznacznymi owocowymi odcieniami.
Smak zbudowany na słodowej, słodkawej bazie. Podobnie jak w aromacie mocno wyczuwalny karmel. Lekka goryczka. Piwo sprawia nieco wodniste wrażenie mimo wszystko.
Nasycenie niezbyt duże.
Butelka z czerwoną etykietą z dzikiem. Elegancki kapsel firmowy.
Polotmavý Kanec jest bardzo przeciętnym piwem, choć nie spodziewałem się jakiegoś szaleństwa. W mojej opinii nieco lepszy, pełniejszy w profilu jest choćby ogólnie dostępny Skalák Polotmavý. Tak, ten ze słabo ubranymi paniami Dla Kaneca 6,5 w skali 1-10.
Comment