Faltus, Bockbier 19

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Faltus, Bockbier 19

    A właściwie jasny doppelbock. Na kontrze info o użyciu dwóch rodzajów słodu i dwóch gatunków czeskiego chmielu.

    Ekstr. 19%
    Alk. 7,8%

    Aromat - najpierw kwaskowo-drożdżowy, potem zapach słodkich, przejrzałych owoców (gruszka, banan), trochę ciastkowy
    Piana - wielka czapa, trwała, osadza się na szkle
    Barwa - początkowo zmętniona miodowo-złota, potem to już jakby dodać jasnobrunatnej gęstwy do tego, oczywiście kompletnie nieprzejrzyste
    Wysycenie - nie jest specjalnie duże, ale szczypiące
    Smak - myślę, że jeden słód to pszenica. Dominują bardzo dojrzałe banany, choć na początku pojawił się na chwilę leciutki cytrusowy kwasek. Potem wyraźny, rozgrzewający ton korzenno-goździkowy. Jest też delikatnie słodka ciastkowość. Alkoholu nie czuć w smaku, ale mocno rozgrzewa. Lekkie pieczenie, parzy w usta
    Treściwość -jest sporo treści, ciężkawe

    To chyba dubeltowy koźlak pszeniczny. Sporo gęstwy w moim egzemplarzu, piwo aż piekło. Jak najbardziej koźlakowy w smaku, ale tej gęstwy było w tym egzemplarzu zbyt dużo, może zdrowsze będzie Całość trochę specyficzna, dość ciekawa dla miłośnika stylu, mam jednak problem z ogólną oceną, ale nie było złe.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Foto:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X