Hustopeče, Hradní 11° polotmavá

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Hustopeče, Hradní 11° polotmavá

Polotmavé to to piwo nie jest, raczej ciemnozłote, również jedynie leciutko zmętnione. Jak się dowiedziałem od właścicielki, mała mętność tutejszych piw to rezultat odstania przez 4 dni w tanku pośredniczącym przed rozlewem do kegów. Domieszka słodu karmelowego jest symboliczna.
    Piana gęsta na około 3-4 cm ale pofalowana jak bałwany na morzu. Jest trwała, nie znika przez cały okres picia tworząc gruby kożuch i ścieląc plamy na szkle.
    Zapach lekko piwnicznie słodowy z odrobiną świeżego chmielu.
    W smaku bardzo wyrazista, rasowo chmielowa gryczka pojawia się już na początku, pod nią przyjemna owocowość grejfrutowo-brzoskwiniowa i słodowość z lekkim dodatkiem drożdżowego ciasta.
    Wysycenie zbyt dużo powyżej średniej, z korzyścią dla smaku było by lepsze nieco niższe.
    Bardzo dobre, ładnie zharmonizowane smakowo, treściwe piwo.
    Podawane w kuflu firmowym, podkładki dostępne na stołach.
    Próbowaliśmy 18.04.2016 w browarze, 29 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Kamenice nad Lipou, Kamenická polotmavá 13
    darekd
    Historyczny browar z Wysoczyny, w którym warzenie odnowiono w 2017 r.
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...amen-nad-lipou

Półciemny leżak...
    2022-12-04, 23:09
  • dadek
    Solnice České Budějovice, Solnice polotmavá 11°
    dadek
    Na polotmavé raczej nie wygląda. Luklaz zamówił trochę wcześniej niż ja i było bursztynowe z lekkim zmętnieniem. Ja po około 20 minutach dostałem jakby zupełnie inne piwo - było mocno mętne przez co wydawało się ciut jaśniejsze. Na moje wątpliwości kelnerka zwróciła się do głównego...
    2020-07-31, 14:37
  • dadek
    Hustopeče, Hradní 2, Hradní pivovar
    dadek
    Przyjechaliśmy do browarku w Hustopeči 18.04.2016, a 3 dni wcześniej hucznie świętowano pierwszą rocznicę jego uruchomienia. Odłożyliśmy wizytę gdyż z powodu tłumów nie było by możliwości zwiedzenia browarku. Drugim powodem było to, że w soboty i niedziele nie kursują tu pociągi...
    2016-06-08, 01:18
  • dadek
    Hustopeče, Hradní 12° světlá
    dadek
    Kolor złoty, piwo najbardziej mętne ze wszystkich w tym browarku.
    Piana wysoka na 3-4 cm, gęsta, drobnooczkowa, równomierna. Po kilku łykach opada do kożuszka z grubszą obręczą, ponad nią trochę plam.
    Zapach ciasteczkowo-słodowy z lekką nutą piwniczną.
    Smakowo przyjemnie...
    2016-06-05, 23:14
  • dadek
    Hustopeče, Hradní 11° Rubín
    dadek
    Nazwa piwa dokładnie odzwierciedla jego barwę. Jest prawie klarowne, jedynie lekko opalizuje.
    Piana beżowa, wysoka na około 4 cm, gęsta ale na powierzchni poszarpana i z dziurami przypominając pumeks. Jest bardzo trwała, w trakcie picia warstwa 1 cm utrzymuje się aż do dna, a na ściance...
    2016-06-05, 22:27
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...