Broumov, Opat Tmavé Výčepní Pivo 3,5%

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

Broumov, Opat Tmavé Výčepní Pivo 3,5%

Piwo ciemne o zawartości alkoholu 3,5% (zawartość ekstraktu nieznana), dosładzane aspartamem. Butelka 0,5 l. zakupiona w Broumovie.

Brązowoczerwona barwa, beżowa, drobnoziarnista piana, słaby karmelowy zapach, takiż smak.

Niezłe piwko, ale pijałem lepsze.
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Zgodnie ze stroną browaru piwo ma 10% ekstraktu.

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Pierwszy ciemniak jaki przyszło mi oceniać, przywieziony z Czech, wypiłem wczoraj podczas meczyku. jako że nie znam sie na ciemnych piwkach to moja ocena może być troche nieobiektywna, ale napisze to co odczułem, a jak wypije więcej ciemnych to najwyzej skoryguję poglądy.
      Kolor: ciemnobrązowy, pod światło czerwone odcienie, klarowne, ładne(5)
      Piana: beżowa i gęsta, szybko opada, nie zostawia śladów na szkle ani też nawet cieniutkiej warstwy(3)
      Wysycenie: w szklance nie widać bąbli( wszystkie ciemne tak mają??), w ustach nie czuć praktycznie nic, aby piwko było orzeźwiające to brakuje mu tego Co2 sporo(2)
      Zapach: czuć karmelowość, ale słabo. Zero chmielu, zero słodu ani innych zapaszków, moim zdaniem troche mało wyrazisty(3,5)
      Smak: Tak jak i zapach, czuc karmelowośc, ale delikatną. Wytrawne, bez posmaków slodyczy, niestety nie ma goryczki chmielowej(3,5)
      Opakowanie: klasyczny Opat, bardzo ładne z resztą jak cała seria(5)

Comment

• Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

zaw. alk. 3,5% (ekstr. 10,0%), but. 0,5 l
        dostępne w sklepie na Pomorskiej (Łódź)

Staraniem Marka - właściciela sklepu na Pomorskiej - przybyło w nasze strony trochę czeskich specjałów, między innymi cała seria Opatów z Broumova. Jakieś takie nieszczególnie zachwycające to piwka, ale przynajmniej jest okazja przyjrzeć się im lepiej. Ciemniak to oczywiście piwo dosładzane, ale - jak się okazało - zupełnie różne od innych znanych dosładzanych tmavych piw z Czech i Słowacji.
        kolor - ciemny, kawowy, z rubinowymi przebłyskami;
        piana - mocna strona tego piwa: gruba, kremowa czapa w beżowym kolorze, która dość długo utrzymuje się wbrew nikłemu nagazowaniu piwa;
        nasycenie - słabiutkie;
        zapach - kawowo-karmelowy z niepokojącym kwaskowato-diacetylowym przebiciem;
        smak - na szczęście diacetyl z zapachu nie ujawnia się w smaku i, pomimo, że w smaku ciemnego Opata czuć "taniość" tego piwa (prosty, niedopracowany bukiet), to piwo w sumie nie jest złe - kompletnie nie czuć słodzika i jakiejkolwiek słodkości (co, jak na czeskiego ciemniaka już jest sukcesem), smak pozostaje wytrawny: lekko karmelowy, lekka gorzka czekolada i specyficzna (ale nie dyskryminująca) kwaskowatość. Ogólnie smak gładki, w którym niewiele się dzieje i stąd może spora wodnistość w zakończeniu. Goryczki chmielowej rzeczywiście jak na lekarstwo, ale jest za to lekka cierpkość gorzkiej czekolady.
        Gdyby tak pozbyć się jeszcze tego diacetylu z zapachu...
        Attached Files
        Blog: Piwna Brytania

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Odechciało mi się oceniać gdy przeczytałem datę do przydatności marzec 08, sprzedano mi je na Legnickiej we Wrocku.

Piwo takie sobie.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

Broumov, Opat Tmavé výčepní pivo 3,5% niefiltrowane !!
            piana - bardzo obfita , gęsta , śmietankowa , bardzo długo się utrzymuje
            kolor - ciemny brąz , lekko mętne
            smak - lekkie piwo o karmelowym posmaku z lekką goryczką , bardzo smaczne
            wysycenie- średnie , bardzo dużo drobnych bąbelków gazu
            Bardzo dobre piwo , szkoda tylko że w sklepie stało na regale zamiast w lodówce
            zakupione w Browarku w cenie 10,60zł za PET 1l
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• pizmak666
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.12
              • 1907

Beczkowe można było dostać w Non Iron.
              „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12761

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                Broumov, Opat Tmavé výčepní pivo 3,5% niefiltrowane !!
                piana - bardzo obfita , gęsta , śmietankowa , bardzo długo się utrzymuje
                kolor - ciemny brąz , lekko mętne
                smak - lekkie piwo o karmelowym posmaku z lekką goryczką , bardzo smaczne
                wysycenie- średnie , bardzo dużo drobnych bąbelków gazu
                Bardzo dobre piwo , szkoda tylko że w sklepie stało na regale zamiast w lodówce
                zakupione w Browarku w cenie 10,60zł za PET 1l
                to piwo powinno być w innej kategorii - w butelkach szklanych jest pasteryzowane.

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                  to piwo powinno być w innej kategorii - w butelkach szklanych jest pasteryzowane.
                  w temacie nie ma nic o szklanych i pasteryzowanych , proszę moderatora o utworzenie nowego tematu i przeniesienie tam mojego opisu

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10796

i foto
                    Attached Files

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Kupione w łódzkim Zofmarze z rosyjskojęzyczną wersją etykiety (темное чешское пиво).

Kolor: Pod światło ciemniejszy niż portery bałtyckie.
                      Piana: Niezbyt wysoka i niezbyt trwała.
                      Zapach: Bardzo silny. Dobrze czuć karmel, słód, trochę jakby brzeczkę. Dziwny trochę, ale raczej nie odrzuca.
                      Smak: Czesi nie przestają mnie zadziwiać. Piwo ma 10% ekstraktu, a treściwością przebija nasze dwunastki. Bardzo pełne w smaku. Czuć słodowość, wyraźne "ciemne" nutki, leciutką paloną goryczkę, a w posmaku sympatyczną chlebowość.
                      Opakowanie: Etykieta prawie jak na zdjęciu Dreamera, tyle że wszystkie napisy poza nazwą są po rosyjsku, cyrylicą. Krawatka czeskojęzyczna.
                      Uwagi: Naprawdę dobra, solidna ciemna desitka.

Comment

• danhaj
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.04
                        • 620

Piwo zakupione w Broumovie w przybrowarnianym sklepie w 1 litrowym pecie z etykietą zastępczą za 40 kc. Piwo niefiltrowane. Mimo, że nie przepadam za ciemnym piwem muszę przyznać, że bardzo mi smakowało.
                        Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment